Un băiat de 9 ani a făcut o descoperire senzațională pe o plajă. „M-am gândit: „Doamne, ce mare e!””

amonit 200 de milioane de ani
Foto: Glenn Morris

Un băiat în vârstă de 9 ani a descoperit o fosilă veche de 200 de milioane de ani pe o plajă din Vale of Glamorgan, Țara Galilor, Marea Britanie, transmite Sky News.

Eli se plimba pe plajă alături de familia sa când a făcut descoperirea. „Fosila de amonit uriaș a fost datată în urmă cu 200 de milioane de ani”, a declarat pentru sursa citată Glenn Morris, tatăl lui Eli.

Conform BBC, cochilia fosilizată are 30 de centimetri în diametru. Amoniții erau un grup de moluște cu cochilie care au dispărut în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani. Sunt înrudiți cu caracatițele, calmarii și sepiile.

Eli a fost felicitat pentru descoperirea sa de reprezentanții Muzeului Național de Istorie din Londra.

„Stătea pur și simplu acolo, m-am uitat în sus și m-am gândit: „Doamne, ce mare e!””, a povestit băiatul pentru BBC.

amonit 200 de milioane de ani
Foto: Glenn Morris

„Eli a fost mereu interesat de toate formațiunile de roci și de diverse lucruri cu aspect deosebit. Când ne plimbăm își umple buzunarele cu ce găsește, le ia acasă și le expune”, a mai povestit tatăl băiatului. Eli are acasă o întreagă colecție de mici fosile.

Nick Felstead, lector de geografie fizică la Universitatea Swansea, a declarat pentru Sky News că zona respectivă este cunoscută pentru fosilele sale, însă amoniții de dimensiunea celui găsit de Eli sunt rari.

Potrivit specialistului, în urmă cu 200 de milioane de ani regiunea făcea parte dintr-un ocean tropical puțin adânc.

Deși este pasionat de fosile, Eli nu vrea să se facă paleontolog când va fi mare. „Vreau să mă fac fotbalist”, a spus băiatul pentru BBC.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.