Un avion WizzAir a fost aproape să se ciocnească în aer cu o altă aeronavă

FOTO: jarektw/Pixabay.com
FOTO: jarektw/Pixabay.com

O aeronavă WizzAir, care zbura pe ruta Craiova-Madrid, a fost aproape să se cioncească cu o altă aeronavă a companiei Air Europa, potrivit unui raport al comisiei de investigație a incidentelor aviatice civile din Spania (CIAIAC), scrie site-ul de specialitate Aviation Herald.

Incidentul s-ar fi întâmplat în noiembrie 2018, însă abia zilele trecute a fost făcut public raportul. Potrivit documentului CIAIAC, pe 10 noiembrie 2018, zborul Wizz Air W6-3763 era în apropiere de Madrid și înainte să se pregătească de aterizare s-a apropiat extrem de mult de un avion Embraer ERJ-195 al companiei Air Europa.

Cele două aeronave aveau același culoar de zbor, avionul Airbus A320 decolase de la Craiova, iar cel al companiei iberice de la Veneția.

Avionul Wizz Air a început să coboare sub traseul de zbor permis, iar cele două avioane s-au aflat la o distanță de 60 de metri pe plan vertical și 370 pe plan orizontal.

Atunci când turnul de control a observat traseele avioanelor, pilotului i s-a spus să ia altitudine din nou.

Potrivit Digi24.ro, în raportul CIAIAC se spune că motivul incidentului este faptul că echipajul avionului Wizz Air nu a auzit corect informațiile transmise, din cauza faptului că mai multe zboruri comunicau cu turnul de control în acel timp pe acea frecvență.

În raport se mai menționează eroarea nu a aparținut celor doi operatori aerieni, ei urmând instrucțiunile auzite din turnul de control. Însă, pentru că pilotul Wizz Air nu a confirmat instrucțiunile primite, avionului Air Europa i s-a transmis să devieze traseul spre dreapta. În cele din urmă, cele două zboruri au aterizat în siguranță la Madrid.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.