Un alt virus îi îngrijorează pe oamenii de știință. Cum se transmite Nipah

FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com
FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com

Oamenii de știință studiază cu mare atenție un alt virus care are o rată de mortalitate de 75% și împotriva căruia nu există un vaccin. Acesta se numește Nipah și a fost descoperit prima dată în Cambodgia. Este prezent în fecalele liliecilor, potrivit BBC.

Organizația Mondială a Sănătății publică în fiecare an o listă cu patogeni care ar putea provoca crize de sănătate publică, astfel încât oamenii de știință să prioritizeze anumite studii. Nipah este în top 10 viruși care îngrijorează OMS.

Nipah are o perioadă de incubație foarte lungă, chiar și de 45 de zile, ceea ce reprezintă o largă oportunitate pentru o gazdă infectată să împrăștie mai departe virusul.

Poate să infecteze un număr mare de specii de animale, făcând astfel și mai mare riscul de răspândire.

Te poți infecta cu Nipah atât prin contact direct, cât și prin consumarea alimentelor contaminate.

Cei care se îmbolnăvesc pot să aibă probleme respiratorii, tuse, dureri în gât, dureri și oboseală, dar și encefalită. Este o boală pe care OMS nu dorește să o lase să se răspândească.

Între 2001 și 2011 au izbucnit 11 focare de Nipah în Bangladesh, din 196 de persoane infectate, 150 au murit.

Virusul se transmite de la liliecii care stau atârnați în copaci la oamenii care își amplasează piețele, casele, locurile de muncă sub aceștia. Oamenii de știință susțin că transmiterea virusului la om are drept cauză distrugerea habitatului liliecilor.

Distrugerea habitatelor liliecilor a provocat infectări cu virusul Nipah și în trecut. În 1998, un focar a izbucnit în Malaezia și au murit atunci peste 100 de oameni.

S-a constatat că în stare de stres, liliecii produc și emană mai mulți viruși. Forțarea lor să se mute și să intre în contact cu o specie cu care nu ar interacționa în mod normal, a făcut ca virusul Nipah să treacă de la lilieci la porci și de aici la fermieri.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.