Un elev din Oradea, care și-a contestat notele de la Bacalaureat, ediția de anul trecut, a dat Ministerul Educației în judecată și a câștigat.
Absolventul de liceu luase 9,45 la Matemaică și i s-a părut nota cam mică. După recorectare a primit 8,15.
Potrivit adevarul.ro, avocatul tânărului a demonstrat în instanță că Legea Educației are hibe mari și ar trebui revizuită.
„Legea educației contravine principiului de drept. Cum să-ți agravezi propria situație în propria cale de atac? Nu există așa ceva! Un inculpat, de exemplu, dacă a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare și face apel, nu va primi trei ani. Ori i se menține pedeapsa inițială, ori i se scade”, a explicat avocatul elevului, Alexandru Ovidiu.
Povestea lui Denis, elev la Liceului Baptist din Oradea, începe în vara anului trecut, imediat după susținerea probelor de Bacalaureat. „Este un copil foarte bun, a participat la olimpiade, iar în liceu a avut rezultate excepționale la învățătură. A fost un șoc pentru el să afle că la matematică a luat doar nota 9.45. I s-a părut mică, motiv pentru care a depus contestație”, a povestit avocatul tânărului.
După reevaluarea lucrării, Denis a primit o notă și mai mică: 8.15. „Copilul a crezut din nou într-o greșeală și a cerut, de data aceasta, să-și vadă lucrarea recorectată. I s-a permis, dar nota trecută în colțul foii a fost ascunsă, mascată cu palma. Practic, nu a fost lăsat să-și vadă nota”.
„Am dat în judecată Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar. Nu este normal ca în urma unei contestații să te trezești cu o pedeapsă mai mare decât cea inițială. Cam șapte, opt luni a durat procesul, iar ca număr de înfățișări am avut în jur de patru. Denis nu a fost chemat în fața instanței, copilul și-a văzut de școală: este student, a intrat la mate-info, la Universitatea Babeș Bolyai. Acum, lupta noastră pentru a se reveni la nota inițială, de 9,45, se duce doar pentru a i se face copilului dreptate”.
În instanță, părinții au cerut reevaluarea lucrării deja contestate însă cererea le-a fost respinsă. În schimb, judecătorii au considerat că prevederea care stabilește nota de la contestații ca fiind cea finală nu este chiar..legală. „Lecturând ordinul ministrului, pe baza căruia s-a desfășurat întregul examen de Bacalaureat, am realizat că problema este acel paragraf care permitea Comisiei de Soluționare a Contestațiilor să scadă nota în urma contestației. Și atunci am atacat în instanță și pe această cale”.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: