Umberto Eco: Rețelele de socializare oferă dreptul la opinie unor legiuni de imbecili

Scriitorul Umberto Eco a ținut un discurs la Universitatea din Torino, care i-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa în „Comunicare și Cultură mass media”. Cu această ocazie, potrivit gazetaromaneasca.ro, scriitorul s-a referit și la rețelele de socializare online.

„Rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivității. Erau imediat puși sub tăcere, în timp ce acum au același drept la cuvânt ca și un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor”, a declarat Eco.

Acesta a criticat și o parte a mass media. „Televiziunea a promovat idiotul satului față de care spectatorul se simțea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr», a mai spus Eco.

De asemenea, e de părere că ar trebui să fie specialiști care „să filtreze informațiile de pe internet, pentru că nimeni nu este în stare să priceapă astăzi dacă un site este credibil sau nu”.

„Ziarele ar trebui să dedice cel puțin două pagini analizei critice a site-urilor, așa cum profesorii ar trebui să-i învețe pe elevi să utilizeze site-urile pentru a-și face temele. Să știi să copiezi este o virtute, dar trebuie comparate informațiile pentru a înțelege dacă sunt credibile sau nu”, a mai spus Umberto Eco, potrivit gazetaromaneasca.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.