Ultimele cuvinte ale lui Neagu Djuvara înainte de a se stinge din viață

neagu djuvara
Foto: Captură YouTube

Istoricul Neagu Djuvara a murit cu o declarație de dragoste pe buze, a povestit nepoata lui, Sandra Popovici, pentru postul național de televiziune.

Neagu Djuvara a murit la spital, iar ultimele sale cuvinte au fost „Vă iubesc!”.

Nepoata lui, Sandra Popovici, a povestit la TVR că Neagu Djuvara și-ar fi dorit să moară pe un vapor, dar să fie înmormântat în România.

Sandra Popovici a mai spus că Neagu Djuvara a murit împăcat: „A murit la spital la 1.30, după-amiază, și am fost cu el. A spus: „Vă iubesc!”. A fost super, super clar și sufletește și intelectual până la ora 1.30. Era la fel ca la 30 de ani, cald, șarmant, a vorbit, a spus exact ce vrea pentru generațiile viitoare. Cred că era în pace cu lumea”.

„Era încântat 100% că a putut să revină în România, pentru că n-a crezut că va fi posibil. Și a fost posibil”, a mai spus ea.

Născut în 1916, Neagu Djuvara a lucrat la Ministerul de Externe în anii 1943-1944. În 1944 a fost trimis curier diplomatic la Stockholm, în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică.

După preluarea puterii de către comuniști a decis să rămână în exil și a militat împotriva comuniștilor prin intermediul unor organizații ale exilului românesc. În mai 1972 a obținut doctoratul de stat Universitatea Sorbona cu o teză de filosofie a istoriei, sub conducerea sociologului și filozofului Raymond Aron.

După Revoluția din decembrie 1989 s-a întors în țară, iar din 1991 până în 1998 a fost profesor asociat la Universitatea din București. A fost membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași și al Institutului de Istorie „N. Iorga” din București.

În 2016 i s-a conferit Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler. În același an, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului București „în semn de recunoaștere a activității în domeniul culturii și istoriografiei românești”.

Neagu Djuvara s-a stins din viață la vârsta de 101 ani.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.