AcasăInternationalA fost prelungit termenul până la care românii din diaspora se pot...

A fost prelungit termenul până la care românii din diaspora se pot înscrie pentru votul la prezidențiale

-

ACTUALIZARE. Astăzi ar fi trebuit să fie ultima zi în care românii din diaspora se puteau înscrie pentru a vota prin corespondență sau puteau cere organizarea unei secții de votare în orașul în care locuiesc, însă premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul va prelungi acest termen până duminică, 15 septembrie.

Mai exact, Guvernul va adopta o ordonanță de urgență în acest sens în ședința de joi, 12 septembrie.

“Autoritatea Electorală Permanentă a depus la Secretariatul General al Guvernului un proiect de ordonanță de urgență care prevede că termenul de înregistrare a cetățenilor români ca alegători în străinătate se finalizează în data de 15 septembrie 2019. Din cauza blocajului creat de președintele Iohannis, Guvernul României nu a putut da ordonanța de urgență pentru stabilirea unui nou termen de înregistrare pentru votul din diaspora, însă acest proiect de act normativ va fi supus de urgență adoptării Guvernului în ședința de mâine. În aceste condiții, conducerea AEP a luat hotărârea de a menține aplicația deschisă înregistrărilor”, a anunțat Viorica Dăncilă pe Facebook.

Așadar vineri, 15 septembrie, este ultima zi în care românii din diaspora sau cetățenii români care doresc să voteze în străinătate la alegerile prezidențiale din noiembrie se pot înregistra ca alegători în străinătate pe siteul votstrainatate.ro.

Ei pot face acest lucru prin intermediul unui formular online, până cel mai târziu la ora 23:59:59.

Pe acest site românii se pot înregistra ca alegători la o secție de votare din străinătate. Până acum s-au înscris puțin peste 30.000 de persoane.

Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetățeanul român cu drept de vot care se va afla în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secții de votare în localitatea și statul unde vrea să voteze.

Prin completarea chestionarului, cetățeanul român își exprimă dorința să voteze în străinătate la alegerile prezidențiale din 10 și 24 noiembrie 2019, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România și înscris în lista electorală permanentă din străinătate.

Înscrierea pentru votul prin corespondență

 

Tot folosind siteul votstrainatate.ro românii pot cere să voteze prin corespondență. Până acum în jur de 32.000 de români au făcut o cerere în acest sens.

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu drept de vot, care locuiește în străinătate și deține documente valabile de ședere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență.

Cetățeanul român își exprimă dorința să voteze prin corespondență la alegerile pentru președintele României din 10 și 24 noiembrie 2019 va fi radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România și înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondență.

3 zile de vot pentru românii din diaspora

 

În afară de opțiunea de a vota prin corespondență sau de a solicita deschiderea unei secții de votare în localitatea unde vor să voteze, românii din străinătate vor avea 3 zile la dispoziție pentru a vota (în loc de una, precum românii din țară).

Astfel, ei vor putea vota:

– pe 8, 9 și 10 noiembrie (vineri, sâmbătă și duminică) în turul 1 al alegerilor prezidențiale
– pe 22, 23 și 24 noiembrie (vineri, sâmbătă și duminică) în turul 2 al alegerilor prezidențiale

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Andreea Dogar
Andreea Dogarhttps://greatnews.ro/
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.

RĂMÂI MEREU CONECTAT CU NOI

302,134FaniÎmi place
391CititoriConectați-vă
122AbonațiAbonați-vă
52FollowersFollow

CINE, CE, CUM?

Grupul „Vouă”. Naşterea şi rătăcirea umorului inspirat „din viaţă şi din...

0
Gabriel Radu, „Mustăciosul de la Vouă”, aşa cum a rămas în memoria oamenilor, a scris sute de momente comice ale grupului „Vouă”, după 1995....

De ce sunt Israel și Iran țări inamice

0
Israelul a atacat zeci de ținte nucleare și militare din Teheran. Au fost uciși mai mulți generali iranieni și oameni de știință care ar...

TOP 7 cei mai ieftini furnizori de energie electrică în 5...

0
De la 1 iulie 2025, odată cu liberalizarea pieței de energie electrică, unii românii vor plăti facturi duble pentru electricitatea consumată. Practic, plafoanele de...