Uimitoarea evoluție a unui copil care s-a născut cu doar 2% din creier

FOTO: Captură Good Morning Britain
FOTO: Captură Good Morning Britain

Noah Well, din Cumbria, în nordul Angliei, s-a născut cu doar 2% din creier. Povestea sa a fost prezentată de părinții săi la emisiunea „Good Morning Britain” și a uitmit o lume întreagă. A fost diagnosticat cu o malformație congenitală a coloanei vertebrale care duce la dispariția sudurii arcurilor vertebrale, înainte de naștere.

Afecțiunea cauzează probleme sistemului nervos la bebeluși și coloana vertebrală. În timp, poate duce la dizabilități. Shelly Wall, mama copilului, a fost sfătuită de medici să facă avort, însă a povestit că a simțit că are un bebeluș luptător. Iar presimțirile ei s-au adeverit. Noah, care are acum 6 ani, și-a recăpătat în proporție de 80% capacitatea creierului.

Medicii au făcut intervenții chirurgicale imediat după naștere, pentru că Noah suferea de hidrocefalie, o afecțiune care duce la creșterea excesivă a craniului. Se manifestă prin acumularea în exces de lichid cefalorahidian la nivelul ventriculilor cerebrali. Doctorii au reușit să închidă o malformație de pe spatele bebelușului și inserat un dispozitiv de drenare pentru fluidul acumulat în craniu.

„Noah face uimitor de bine – poate să scrie, știe să-și spună numele pe litere și poate să poarte o conversație”, spunea mama băiatului, 2017. Părinții au făcut și un website – Hugs for Noah – și speră ca experiența lor să le învețe pe alte mame despre importanța administrării acidului folic în timpul sarcinii. Acesta poate preveni defecte congenitale grave, printre care și spina bifidă.

„M-am născut cu doar un pic de creier. Însă a crescut tot mai mare, și mai mare, și mai mare”, a spus și Noah Wall.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.