UE are în plan să interzică toate mașinile pe motorină, benzină și GPL în următorii ani

FOTO: Joenomias/Pixabay.com
FOTO: Joenomias/Pixabay.com

Noile reguli propuse de Comisia Europeană în ceea ce privește emisiile pentru mașini, norma Euro 7, ar putea însemna finalul motoarelor cu ardere internă mult mai devreme decât s-ar crede. Noua normă Euro 7, una foarte dură, ar putea fi introdusă din 2025.

Asociația Industriei de Inginerie Mecanică (VDMA) a anunțat că punerea în aplicare a actualei forme a acestei norme este „complet exclusă”.

„Obligația planificată ca vehiculele noi din Europa să fie practic fără emisii începând cu 2025 ar fi o aberație ecologică, economică și tehnologică”, se arată într-un comunicat de presă al VDMA, potrivit Euractiv.

Asociația de profil spune că Europa nu-și permite deocamdată să interzică mașinile și camioanele care au motoare cu ardere internă.

Reprezentantul UE care coordonează departamentul ce se ocupă de politica climatică, Frans Timmermans, a transmis că deciziile vor fi luate după o consultare cu industria auto, dar a subliniat, într-un briefing susținut în noiembrie 2020, că nu intenționează să evite „subiectele și deciziile dificile”.

„Știți că industria auto începe prin a spune că este imposibil și apoi, în cele din urmă, se conformează. Nu iau acest lucru ca șablon în negocierile mele, pentru că trebuie să ascultăm (n.r.- industria), trebuie să le ascultăm argumentele. Știu că există nervozitate. Vom avea acest dialog cu industria, dar nu putem aștepta până în 2029 pentru a reduce în continuare emisiile”, a declarat Frans Timmermans.

Marii producători de automobile au anunțat deja că au în plan să producă exclusiv mașini electrice în următorii ani. Jaguar și Volvo, de exemplu, au ca țintă ca din 2025 să producă doar mașini electrice. De asemenea, Volkswagen și-a propus să vândă în 2023 peste 1 milion de mașini electrice și lucrează la un model care să coste între 22.000 și 24.000 de euro înainte de aplicarea subvențiilor.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.