UDMR nu vrea Ordonanță de Urgență pentru Codul penal

Foto: Pixabay udmr cod penal
Foto: Pixabay

Senatorul UDMR Cseke Attila a declarat, luni, 25 iunie, că partidul din care face parte nu susţine modificarea Codurilor penale prin ordonanţă de urgenţă.

„Ca principiu, pot să vă spun că UDMR nu a susţinut şi nu a fost de acord cu modificarea într-un domeniul de genul acesta, dar nici în alte domenii, prin ordonanţă de urgenţă, şi aşa a fost şi când Guvernul tehnocrat a modificat prin ordonanţă de urgenţă Codul penal şi Codul de procedură penală şi aceeaşi atitudine am avut şi atunci când discutăm de luna ianuarie de Ordonanţa 13. Avem un Parlament, există o majoritate care poate să treacă proiecte legislative importante, acest domeniu este mult prea important, pe lângă alte domenii, să le modificăm prin ordonanţă de urgenţă”, a declarat Cseke Attila, citat de Digi24.

Și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, după o întâlnire cu Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă, că nu s-a discutat despre posibilitatea modificării Codurilor penale prin ordonanță de urgență și că se va merge „exclusiv” pe calea dezbaterii parlamentare.

„Nu am discutat despre niciun fel de ordonanţă de modificare a Codurilor penale. Vă rog să scoateţi din discuţie acest subiect, vă spun oficial: vom merge exclusiv pe calea dezbaterilor parlamentare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE a exclus și varianta modificării Codului penal și Codului de procedură penală prin procedura angajării răspunderii Guvernului Dăncilă. „Nu a venit nimeni cu o asemenea propunere”, a afirmat Tăriceanu.

După ce Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu, liderii PSD au făcut scut în jurul său și au decis ca acesta să își păstreze toate funcțiile, atât în partid, cât și în Camera Deputaților.

Mai mult, în discursul său de după Comitetul Executiv, Liviu Dragnea a afirmat că de acum încolo social-democrații vor fi și mai „fermi”, și mai „radicali”, ceea ce a dat naștere la temeri legate de o posibilă nouă Ordonanță 13 menită să dezincrimineze abuzul în serviciu sau să stabilească un prag ce l-ar salva de Liviu Dragnea de închisoare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.