Ucraina a primit avioane de luptă și piese de schimb pentru aeronave

Avioane SU-25 ale Armatei Ucrainei FOTO: Skywarrior/Wikimedia Commons
Avioane SU-25 ale Armatei Ucrainei FOTO: Skywarrior/Wikimedia Commons

Armata Ucrainei a primit avioane de luptă și piese de schimb pentru a-și consolida forțele aeriene, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a refuzat să precizeze tipul și care este originea aeronavelor.

„Astăzi au mai multe avioane de vânătoare decât aveau în urmă cu două săptămâni. Fără a intra în detalii despre ceea ce oferă alte țări, aș spune că au primit avioane suplimentare și piese de schimb pentru a-și mări flota”, a declarat John Kirby.

Reprezentantul Pentagonului nu a spus sursa aeronavelor, însă a sugerat că sunt de fabricație rusească și a mai adăugat că alte națiuni care au experiență cu acest tip de avioane i-au ajutat pe ucraineni să pună în funcțiune mai multe aparate de zbor.

Kirby a precizat că Statele Unite, care nu doresc să fie văzute ca o țară beligerantă în conflict, au facilitat trimiterea de piese de schimb pe teritoriul ucrainean, dar piloții americani nu au dus niciun avion acolo.

Kievul le cerea partenerilor săi occidentali Mig-29, pe care armata sa știa deja să le piloteze și pe care le aveau câteva țări din Europa de Est.