Uber a plătit de trei ori mai mult, ca taxă pe profit, decât marile companii de taximetrie

aplicatia uber
Uber și Taxify ar putea fi scoase de pe piață de Guvern Foto: Alexander Torrenegra via Wikimedia Commmons

Uber, serviciul privat de car sharing, atât de hulit de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a plătit taxe de 187.000 de lei în 2016, de trei ori mai mult decât marii jucători de pe piața taximetriei la un loc.

Potrivit unor documente obținute de Business Magazin, cifrele publicate de Ministerul de Finanțe arată că marile companii de taximetrie nu par să înregistreze, aproape niciodată, profit, în condițiile în care unele firme mari de taximetrie au flote auto care pot ajunge și la 1.500 de mașini.

Companii precum Speed Taxi, Pelicanul Grup Taxi sau Bageti Star nu au plătit impozit pe profit în niciun an din perioada 2012-2016, în timp ce în 2016 nu au plătit impozit pe profit nici Meridian Taxi sau Auto Cobălcescu.

Cele mai mari 9 companii de taximetrie din Bucureşti au plătit către stat, în 2016, impozit pe profit, cumulat, în valoare de 61.224 de lei. Uber a plătit de trei ori mai mult.

La această sumă se adaugă şi taxele suplimentare pe care le plătesc şoferii parteneri Uber, constând în TVA intracomunitar, impozit pe venit, impozit şi contribuţii salariale. În 2016, de exemplu, 100 de şoferi Uber au plătit 320.000 de lei în taxe, mai precizează sursa citată.

Datele oficiale arată că, în 2016, Taxi Glucoza a plătit 36.341 de lei, adică jumătate din impozitele plătite de toate cele 9 companii mari din piaţă. Cristaxi a contribuit cu 12.016 la bugetul statului prin impozitul plătit pe profit în 2016.

Uber, serviciul privat de car sharing, activ pe pieţele din Bucureşti, Timişoara şi Cluj, este tot mai popular printre locuitorii acestor orașe. De curând, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a declarat că ar vrea să scoată în ilegalitate serviciul.