Uber, Clever și Bolt au devenit legale în România. Cum te înscrii acum în aplicațiile de ridesharing

Ridesharing-ul a intrat în legalitate, după ce Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care reglementează activitățile platformelor precum Uber, Bolt sau Clever.

„Adoptăm proiectul de act normativ privind reglementarea serviciilor alternative de transport de persoane prin intermediul unor aplicaţii digitale, un proiect pe care l-am discutat săptămâna trecută în prima lectură. Vom stabili o formulă care să asigure transportul pasagerilor în condiţii de siguranţă, care să încurajeze concurenţa, astfel încât cetăţenii să poată opta pentru serivcii de cât mai bună calitate”, a declarat, ieri, premierul Viorica Dăncilă.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat că românii au de acum posibilitatea de a decide cu cine vor să călătorească, iar taximetriștii și cei care lucrează la aplicațiile de ridesharing pot să concureze în termeni legali.

Ce prevede OUG? Operatorii serviciilor Uber, Bolt și Clever, dar și ceilalți care doresc să intre pe această piață, vor obține un aviz tehnic de la Ministerul Comunicațiilor în fiecare an. Taxa anuală pe care o vor achita este de 50.000 de lei.

Șoferii care vor să se înscrie aceste platforme trebuie să îndeplinească câteva criterii. Mașina trebuie să aibă maximum 5 locuri, înclusiv cu locul șoferului, și să nu fie mai veche de 15 ani. Automobilul folosit trebuie să aibă inspecția tehnică periodică realizată la fiecare 6 luni. De asemenea, autoturismele pot fi în proprietatea șoferilor, în leasing, prin închiere sau comodat.

Vârsta minimă pe care trebuie să o aibă un șofer care vrea să se înscrie în aplicația de ridesharing este 21 de ani. Pentru a deveni șofer în aplicația de ridesharing trebuie să aibă și certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română – ARR și să dețină permis de conducere categoria B cu o vechime de cel puțin 2 ani.

Șoferii trebuie să “aibă o ţinută corespunzătoare, un comportament civilizat şi preventiv în relaţia cu clientul, să nu refuze efectuarea cursei în condiţiile iniţial agreate, să nu solicite plata de către pasager a unei alte sume de bani în schimbul activității de transport efectuate, să nu utilizeze mijloacele audio/video fără acordul clientului.”

În trafic, autoturismele acceptate pe platforma digitală pentru efectuarea transportului alternativ vor avea afişat la vedere, pe parbriz în partea dreaptă jos și pe lunetă în partea dreaptă jos, un ecuson rotund cu diametrul de 10 cm, pentru fiecare platformă digitală utilizată, conţinând următoarele elemente: a) numărul de înmatriculare al autoturismului; b) denumirea platformei digitale pe care este acceptat autoturismul. Ecusonul este emis de operatorul platformei digitale.

Șoferii care vor încălca legea riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.