UBB Cluj va reanaliza teza de doctorat a ministrului Lucian Bode

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) anunță că va analiza din nou teza de doctorat a ministrului Lucian Bode. Jurnalista Emilia Șercan a publicat un articol pe PressOne în care spune că ministrul de Interne ar fi plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale și nu doar 2,95%, așa cum a stabilit comisia de etică a UBB.

„Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode.

Așa cum s-a angajat public pornind de la bunele practici internaționale de a aborda integritatea cu integritate, Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat și va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații, după practici și mecanisme academice de referință, dincolo de analizele și dezbaterile sociale sau politice absolut naturale într-o democrație.

Ținând cont de interesul public față de acest caz, UBB va coopta în analiză și experți internaționali independenți.

Reamintim faptul că abaterile de etică se analizează exclusiv în urma unor sesizări sau prin autosesizare când există în spațiul public dovezi clare și doar în limitele acestora. Orice altă abordare ar fi ilegală și contrară prezumției de nevinovăție, depășind și practicile academice standard.

De asemenea, pornind de la bunele practici internaționale, precizăm că analiza poate fi reluată ori de câte ori este cazul, pe baza noilor dovezi prezentate de către cei interesați”, a transmis Universitatea Babeș-Bolyai, printr-un comunicat de presă.

Emilia Șercan susține că Lucian Bode a tradus cuvând cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie.

„Bode a obținut calificativul „Foarte bine” pentru o teză în care partea de cercetare proprie, elementul distinctiv și obligatoriu pentru orice demers doctoral, se rezumă la trei paragrafe în care este prezentată o pretinsă „simulare” a prețurilor la motorină, gaze și electricitate făcută în luna august 2018 în județul Cluj”, scrie Emilia Șercan, într-un articol care poate fi citit – aici.