TVA de 22% și impozit pe venit crescut de la 10% la 16%. Cum vrea Guvernul să acopere gaura de la buget

taxe impozite bani
Foto: jarmoluk / pixabay.com

Coaliția de guvernare PSD-PNL ia în calcul creșterea TVA la 22% și majorarea impozitului pe venit de la 10% la 16% din 2025, au declarat surse politice pentru hotnews.ro.

În acest moment, specialiștii în economie de la PSD și PNL lucrează cu diverse scenarii pentru acoperirea găurii de la bugetul de stat. Modificările ar urma să fie introduse anul viitor, după alegerile parlamentare și prezidențiale din această toamnă.

Una dintre variantele luate în calcul este creșterea TVA cu 1, 2 sau 3 puncte procentuale. În prezent, TVA-ul este de 19% la cele mai multe bunuri și servicii, însă ar urma să crească la 20%, 21% sau 22%.

Surse politice au mai declarat pentru hotnews.ro că nivelul la care va crește TVA-ul este condiționat de modul în care vor funcționa e-Factura și e-TVA.

De asemenea, se ia în calcul și majorarea impozitului pe venit de la 10% la 16%. În schimb, contribuțiile la sănătate și la pensie ar urma să rămână la nivelurile actuale.

Foto: jarmoluk / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.