Turiști surprinși de o erupție exact în momentul în care au ajuns în vârful vulcanului, pe marginea craterului

Foto: Captură YouTube

Zeci de turiști, care au escaladat fără autorizație vulcanul Dukono din Indonezia, au scăpat ca prin minune, după ce au fost surprinși de o erupție chiar în momentul în care ajunseseră în vârf, pe buza craterului.

Incidentul s-a petrecut pe 17 august 2024, când zeci de turiști au pornit într-o drumeție pe vulcanul Dukono din insula Halmahera, provincia Maluku de Nord, Indonezia.

Vulcanul a erupt brust, trimițând cenușă și materie vulcanică în aer, exact în momentul în care drumeții ajungeau pe marginea craterului. Imaginile incredibile surprinse cu o dronă arată cum turiștii încearcă să se adăpostească rapid și să coboare de pe munte, în timp ce spre ei se îndreaptă un nor gros de cenușă.

Potrivit „Daily Mail”, coloana de cenușă s-a ridicat până la de 2.500 de metri în aer. Anak Esa, cel care a realizat înregistrarea din dronă, le-a dat și câteva sfaturi celor care se gândesc să se aventureze pe vulcani: „Am fost îngrozit să văd că activitatea lui Dukono era atât de intensă încât materia vulcanică a fost aruncată afară din crater.

Înainte de a urca pe vârf, să observăm mai întâi direcția vântului și cât de puternică este erupția. Nu vă forțați să ajungeți pe vârf când situația nu vă permite. Nu uitați că vârful este un bonus. Să ajungem acasă în siguranță este adevăratul obiectiv al alpinismului.”

Din fecirire, turiștii au supraviețuit erupției. Dokono este un vulcan activ, care a erupt frecvent din 1993.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.