Turiști români deportați fără explicații. „Toți au intrat fără probleme, în afară de noi, un indian, un afgan, un marocan”

turist avion aeroport
Foto: RyanMcGuire / pixabay.com

Doi turiști români, de profesie programator IT și stomatolog, au fost deportați fără explicații din Mexic. Autoritățile vamale din această țară nu le-au permis să intre pe teritoriul țării, deși au prezentat cazările și zborurile de întoarcere.

În ultimii 2 ani, foarte mulți români au avut aceeași problemă. Au fost întorși de pe aeroportul din Cancun, după ce vameșii le-au refuzat intrarea. Mulți nu au avut asigurare de călătorie și au pierdut toți banii.

De astfel de incidente au avut parte inclusiv români care aveau și viza de SUA sau turiști care și-au cumpărat excursia prin agenție.

„Alerta intrare in Mexic. Am fost deportati de pe aeroportul din Cancun dupa ce ne-au tinut 1.5h intr-o camera fara pasaport si telefon. Dupa aia au venit cei de la immigration si fara nici o explicatie ne-au pus inapoi pe avionul Cancun Paris. Am avut listate cazari, zbor de intoarcere, itinerariu, eu si viza de State (prietena mea nu are viza de State) dar nu le-a pasat, erau fixati de la inceput sa ne refuze intrarea in Mexic. Toti care am fost in avion au intrat fara probleme, in afara de noi, un indian, un afgan, un marocan”, a scris Andrei Centea pe grupul de Facebook „Vacanțe do it yourself”.

Tânărul este de profesie programator, iar prietena lui stomatolog.

Cristina Diana Miclea, o tânără din România care trebuia să plece în Mexic în luna ianuarie 2023, a comentat că ea și-a anulat vacanța în această țară: „Aveam vacanta planificata in Mexic pentru ianuarie. Acum 2 saptamani agentia ne-a explicat ca exista riscul sa fim refuzati, pentru ca au fost multe cazuri de genul in ultima luna si am ales alta destinatie. Din pacate, se intampla si la oameni care doar vor sa calatoreasca. Au fost refuzati familii cu copii mici, cuplu in luna de miere, etc. Chiar e o loterie.”

Maria Raluca, o tânără din România care a vrut să viziteze Mexicul în octombrie 2022, a avut parte de o experiență înfricoșătoare:

„Asta am patit si noi in octombrie anul acesta. La aeroport de cum au vazut ca suntem romani am fost luati la intrebari, un lung interviu de aproximativ o ora, o ora si jumatate, despre ce facem mai exact acolo, in ce tari am mai fost punandu-ne sa demonstram cu poze, de ce nu avem vize pe pasapoarte din tarile prin care am fost neintelegand faptul ca in UE putem calatori doar cu cartea de identitate, intrebandu-ne ce este Uniunea Europeana.

Ne-au pus sa aratam cardurile de credit si de debit, ne-au intrebat unde lucram si sa aratam legitimatiile de lucru, neavandu-le la noi ne-au intrebat de ce nu le-am luat cu noi in concediu. Tot interogatoriul a avut loc in spaniola ei refuzand sa vorbeasca in engleza desi aveau un translator cu ei, dupa un lung sir de intrebari repetate de cate 2-3 ori fiecare, ne-au fost luate pasapoartele, cartile de identitate din Romania, telefoanele si bagajele neavand dreptul sa ne luam niciun lucru personal cu noi.

Am fost inchisi pentru 24 h, din fericire, si spun din fericire pentru ca altii inaintea noastra au fost inchisi pentru mult mai multe zile. Am fost inchisi intr-o camera plina cu gunoaie, am dormit pe jos pe niste bureti, nu vedeam lumina zilei, nu stiam cat este ceasul, nu aveam dreptul sa ne anuntam familia, eram tinuti ca la inchisoare. Cand ne-au urcat in avion, tot ei se intrebau care este oare motivul pentru care nu am fost lasati sa intram in tara.”

Tot în luna octombrie a avut loc un incident similar, relatat de Anda Sacaliuc pe același grup de turism: „Buna…si noi am fost deportati din pacate pe 14.10 anul acesta, intorsi pe zborul Cancun- Madrid, fara sa ne dea in mana pasapoartele…tot asa, abuziv si fara nicio explicatie…am facut sesizari peste tot, pana acum nimic. Am incercat sa obtinem prin intermediul Ambasadei Romaniei in Mexic macar motivele ptr care am fost respinsi, noi fiind amandoi functionari publici in Romania… Pana acum nu am primit niciun raspuns…am contactat agentia de turism cu care am luat vacanta, chiar si hotelul, incercand sa recuperam macar ceva din pret…”

Consultantul în turism Răzvan Pascu declara în februarie 2021 că „principalele probleme se pare că sunt legate de imigrația ilegală în SUA, se pare că sunt tot mai mulți români care intră în Mexic cu acest gând. De asemenea, românii sunt printre naționalitățile cu cele mai multe infracțiuni in Mexic, cele mai multe fiind legate de fraude cu bancomate sau cu carduri bancare și tentative de trecere ilegală a frontierei cu SUA.”

Foto: RyanMcGuire / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.