Turcia amenință Europa: Vă trimitem emigranții! Răspunsul Germaniei

Relațiile diplomatice dintre Germania și Turcia au devenit tensionate, după ce Berlinul a refuzat o intervenție video, în direct, a președintelui Recep Erdogan, la mitingul organizat în weekend de comunitatea turcă la Koln.

Justiția germană s-a opus ca președintele Erdogan să se adreseze online celor aproximativ 40.000 de susținători, pentru că ar putea agita inutil spiritele în interiorul comunității turce din țară.

„Din motive cel puţin ciudate, Curtea Constituţională a Germaniei a interzis teleconferinţa preşedintelui nostru în mai puţin de 24 de ore. Felicităm justiţia germană, dar ne este imposibil să înţelegem sistemul judiciar din Germania care a lucrat atât de repede în acest caz, în timp ce în alte cazuri se mişcă mai greu. Este clar un caz de dublu standard şi este inacceptabil”, a declarat vicepremierul Turciei, Numan Kurtulmus.

Apoi, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Ankara ar putea renunța la acordul cu UE pentru reducerea fluxului de migranți, dacă comunitatea europeană nu își va respecta promisiunea de a ridica vizele pentru Turcia.

Ridicarea vizelor a fost amânată în urma unor dispute în ceea ce privește legislația antiterorism din Turcia, dar și în ceea ce privește operațiunile de represiune de după tentativă de puci de pe 15 iulie.

Germania declară că Europa nu va fi șantajată de Turcia în ceea ce privește liberalizarea vizelor. Declarația a fost făcută de vicecancelarul german Sigmar Gabrier. „Depinde de Turcia dacă va exista sau nu o liberalizare a vizelor. Germania şi Europa nu ar trebuit şantajate, în nicio circumstanţă”, a subliniat vicecancelarul Gabriel.

Poziția a fost întărită și de ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier: „Turcia mai are treabă de terminat. Dacă vor reuşi să facă acest lucru în condiţiile actuale, va trebui să aşteptăm şi să vedem”.

Între timp, epurările după puci continuă în Turcia. Zeci de mii de oameni au fost arestați sau îndepărtați din sistemul public. Pe lângă militari, au mai fost vizați profesori, judecători sau jurnaliști.

giphy (2)

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.