Cum au votat turcii din România la referendumul pentru sporirea puterilor lui Erdogan

recep erdogan turcia
FOTO: Mstyslav Chernov/Wikimedia

Turcii din România au votat împotriva modificărilor constituționale care sporesc puterile președintelui Recep Erdogan.

55,4% dintre turcii din România care au votat la referendum au ales „Nu” („Hayir”), în vreme ce 44,6% au spus „Da” („Evet”).

Prezența la urne a fost însă destul de redusă: doar 1.846 de cetățeni turci au votat în România.

Tot „Nu” au votat și turcii din Statele Unite ale Americii, Canada, Rusia, China, Australia, Ungaria, Grecia, Spania, Italia sau Marea Britanie.

În schimb, minoritatea turcă din Germania a votat clar în favoarea noii constituții care sporește puterile președintelui turc: 63% dintre ei au spus „Da”. Tot „Da” au votat și turcii din Franța, Belgia, Olanda și Austria.

Modificările constituționale propuse de actualul președinte Recep Erdogan au trecut de votul popular, 51,4% dintre turci votând în favoarea lor. 48,6% dintre votanți s-au opus.

Odată intrate în vigoare, schimbările constituționale îi vor permite actualului președinte să candideze de încă două ori pentru funcția de președinte, ceea ce înseamnă că ar putea rămâne la putere până în 2029 (în 2019 se vor organiza alegeri în Turcia).

De asemenea, funcția de premier a fost desființată, astfel încât șeful statului va fi și șeful Guvernului și va putea numi și destitui miniștri.

În vreme ce Recep Erdogan spune că Turcia va fi de acum încolo o republică prezidențială precum SUA sau Franța, criticii spun că Recep Erdogan s-a transformat treptat într-un adevărat dictator.

turcia erdogan referendum
Rezultatele referendumului din Turcia. Sursa: yenisafak.com

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.