Tudorel Toader îi răspunde președintelui Klaus Iohannis

Tudorel Toader FOTO: Gov.ro
Tudorel Toader FOTO: Gov.ro

Întrebat dacă va respecta decizia CCR și o va demite pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, președintele Klaus Ioahnnis a declarat că preocuparea sa este consolideze statul de drept și să se asigure că procurorii rămân independenți.

Președintele Iohannis a spus că procurorii nu trebuie să fie în subordinea unui politician, fie el și ministru al Justiției.

„Această decizie aparent vorbește doar despre o chestiune foarte concretă de revocare sau nerevocare a procurorului șef al DNA. În realitate sunt mult mai multe teme care apar, sunt și sunt readuse în discuție, bunăoară, statutul procurorilor.

Eu personal sunt convins, și voi acționa în consecință, că procurorii trebuie să fie independenți. Ei nu trebuie în niciun caz controlați politic, nu pot fi în subordinea unui politician fie el și ministru”, a spus Iohannis.

După doar câteva minute a venit și reacția ministrului Tudorel Toader pe Facebook.

„A nu se confunda independența procurorilor în instrumentarea cauzelor/constând în administrarea probatoriului, adoptarea soluțiilor legale/, cu faptul că aceștia își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului justiției, referitoare la administrarea justiției sau promovarea politicii penale!”, a reacționat Tudorel Toader, pe pagina sa de Facebook.

Curtea Constituțională a României a pronunțat pe 30 mai decizia pe tema conflictului între puteri în cazul respingerii revocării șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Hotărârea arată că a fost un conflict între Executiv și Președinție.

Președintele Klaus Iohannis „urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”, se arată în comunicatul CCR.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.