Tudorel Toader e acuzat de studenți de „practici academice totalitare din anii `50”

Tudorel Toader FOTO: Gov.ro

Tudorel Toader FOTO: Gov.ro

Liga Studenților (LS Iași) critică lipsa de dezbatere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași înainte de alegerea rectorului pentru mandatul 2020 – 2024. Pentru această funcție candidează actualul rector, Tudorel Toader, care a avut mandatul întrerupt pe perioada cât a fost ministru al Justiției în guvernul PSD-ALDE, și Adrian Muraru, profesor al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice. Alegerile vor avea loc săptămâna viitoare, pe 11 martie.

Studenții solicită demisia președintelui Biroului Electoral Central al Universității „A.I. Cuza”, lect. univ. dr. Olga-Andreea Urda, pentru lipsă de imparțialitate, aceasta fiind consiliera lui Tudorel Toader.

Dezbaterea finală ar fi trebuit să aibă loc între cei doi candidați pe 5 martie. A fost anunțată cu 24 de ore înainte și apoi anulată în ultimul moment. Studenții spun că se va vota fără să fi existat o dezbatere reală. Aceștia cer dezbateri în spiritul democrației universitare, nu unele care aduc ”aminte de practicile academice totalitare din anii ’50”.

„Mai mult, Biroul Electoral Central (BEC) facilitează organizarea acestor dezbateri doar pentru candidatul Tudorel Toader, dar nu și pentru celălalt candidat validat, Adrian Muraru. Toader s-a întâlnit până acum doar cu cadrele didactice și de cercetare care au drept de vot și a încercat să țină secrete aceste întrevederi, cât mai departe de contestatarii săi din universitate, prin e-mailuri trimise din scurt și prin întâlniri convocate prin SMS de către susținătorii săi.

Acesta a fost însoțit întotdeauna de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, care a asigurat interimatul funcției de rector cât timp Toader a fost suspendat, cu scopul de a atrage voturi și de a o propulsa drept candidat pentru funcția de rector la alegerile din 2024. Atragem atenția asupra faptului că alegerile pentru funcția de rector ar trebui să privească persoana candidaților și planurile lor manageriale, acestea nefiind alegeri după o „listă de partid”, în care candidatul la funcția de rector, care este și rector în exercițiu, alege să defileze cu echipa de prorectori pentru a strânge voturi pe seama lor. Altfel, ar trebui să votăm „partidele de prorectori”, nu candidatul la funcția de rector”, arată studenții într-un comunicat de presă.

Președintele Ligii Studenților (LS Iași), Diana-Alexandra Cristea, spune că aceste alegeri nu au nici o valoare în contextul în care nu există o campanie electorală propriu-zisă decât pentru unul dintre candidați, prefigurându-se astfel rezultatele.

„Toate acțiunile domnului Toader din aceste zile nu fac decât să demonstreze atitudinea sa totalitară, care exclude cu totul orice umbră de democrație academică. Săptămâna trecută, unul dintre candidații la funcția de rector, colegul nostru Silvian-Emanuel Man, a fost scos cu forța din universitate de către agenții de pază la ordinul domnului rector, iar acum domnul Muraru este discriminat în mod vădit de către Biroul Electoral Central (BEC). Asemenea practici nu ar trebui să existe în nici o instituție, mai ales într-una de un asemnea prestigiu.

Domnul Tudorel Toader dovedește din nou că nu are niciun respect pentru colegii săi, pentru universitate și pentru tot ceea ce reprezintă memoria celei mai vechi universități din țară. Mai mult, întrebându-l astăzi, în cadrul întâlnirii electorale cu studenții senatori, de ce refuză să facă o dezbatere publică la care să participe întreaga studențime, pe care o va reprezenta în cazul în care va ajunge rector din nou, acesta a răspuns simplu că aceștia nu prezintă interes pentru domnia sa, întrucât studenții, în afara celor din senat și consiliile facultăților, nu au drept de vot”, a declarat Diana-Alexandra Cristea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version