Tudorel Toader ar putea pierde rolul de reprezentant al României la Comisia de la Veneția

FOTO: Gov.ro tudorel toader
FOTO: Gov.ro

Controversatul Tudorel Toader, fost ministru al Justiției în timpul erei Liviu Dragnea, ar urma să fie înlocuit din funcția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția.

Guvernul Orban ar urma să trimită un memorandum de retragere a încrederii în prestația lui Tudorel Toader, în decembrie, acest pas fiind practic o solicitare de înlocuire a fostului judecător al Curții Constituționale din Comisia de la Veneția.

Potrivit Europa Liberă, în decembrie are loc o întâlnire a organismului internațional care protejează democrația constituțională. O dezbatere privind înlocuirea lui Tudorel Toader este posibilă atunci.

Un membru al Comisiei, care este numit pe un mandat de patru ani, poate fi înlocuit doar dacă demisionează sau dacă ”nu mai este disponibil sau calificat să-și exercite atribuțiile”.

În perioada în care a condus Ministerul Justiției, Tudorel Toader a adoptat numeroase măsuri contrare recomandărilor Comisiei de la Veneția, printre care reamintim doar formarea Secției Speciale de investigare a magistraților și modificările legilor Justiției.

Tudorel Toader a mai fost numit membru al Comisiei de la Veneția și în 2014, când a fost numit de Victor Ponta. Actualul mandat îi va expira în 2022.

Toader este și rector la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, dar și notar.

Tudorel Toader a devenit notar doar după ce PSD a modificat o lege în Parlament, care a stabilit că un fost judecător al Curții Constituționale poate deveni notar fără concurs, prin numire de către ministrul justiției.

Tudorel Toader a semnat apoi un ordin în care se numea notar.