Tudorel Toader a „ievaluat”: Procurorul General trebuie să plece

Tudorel Toader FOTO: Gov.ro comisia de la veneția
Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției. FOTO: Gov.ro

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat astăzi că va cere revocarea Procurorului General Augustin Lazăr.

Raportul are 63 de pagini, iar Tudorel Toader a făcut „o scurtă sinteză” într-o declarație de presă la Ministerul Justiției care a durat o oră.

Imediat după acest anunț, ministrul Justiției le-a spus jurnaliștilor că intră în concediu mâine.

În luna august, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că începe evaluarea activității procurorului general Augustin Lazăr. Toader a intrat în conflict cu Lazăr încă de la preluarea mandatului de ministru al Justiției. Procurorul general a criticat Ordonanța de Urgență 13.

„Este imperios necesar să fie atacată şi examinată de CCR, pentru că derapajul de neconstituţionalitate este vădit”, spunea Agustin Lazăr în februarie 2017.

„Ministerul Public a creat o presiune asupra membrilor Guvernului având drept consecinţă intimidarea şi descurajarea legiuitorului delegat de a-şi îndeplini atribuţiile constituţionale.

Evaluând toţi factorii de constituționalitate, am apreciat că în acest moment nu este oportună declanșarea mecanismului instituțional de revocare a procurorului general”, afirma ministrul în aceeași lună.

Apoi, propunerile ministrului Justiţiei de modificare a legilor Justiţiei, din vara lui 2017, au adus noi critici din partea procurorului general.

„Procurorii nu fac legi. N-am ştiut că avem un parlamament tricameral, cu Senat, Camera Deputaţilor şi procurori care să voteze legi”, spunea Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, în august 2017.

Ulterior a venit și replica lui Augustin Lazăr: „Noi trebuia să luăm atitudine. Nu puteam să lăsăm să treacă prin faţa noastră o provocare la inteligenţa magistraturii”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.