Tsunami Indonezia. Noi imagini cu valul uriaș care a făcut sute de victime

tsunami indonezia
Foto: Captură YouTube

Tsunami Indonezia. O adevărată tragedie a lovit Indonezia: 384 de oameni au murit după ce un tsunami declanșat de un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade a lovit orașul Palu din Insula Sulawesi, aflat la 80 de kilometri de epicentrul seismului, anunță BBC.

Valurile înalte de 3 metri au măturat orașul de coastă.

Videoclipurile publicate pe rețelele sociale arată mai mulți oameni care fugeau panicați. Într-unul dintre filmulețe se vede și o moschee dărâmată de ape.

Din păcate, replici puternice au continuat să lovească orașul. Mii de case s-au prăbușit, inclusiv spitale, hoteluri și centre comerciale.

Tsunami Indonezia – Cum au reușit unii oameni să se salveze

Eforturile salvatorilor sunt împiedicate de o pană de curent majoră, mai notează BBC. În plus, drumul principal spre Palu a fost blocat de o alunecare de teren, iar un pod important s-a prăbușit.

Este posibil ca numărul persoanelor decedate să fie mai mare. Cel puțin 540 de oameni au fost răniți.

„Multe trupuri au fost găsite de-a lungul țărmului din cauza tsunamiului, însă nu se știe exact numărul lor. Când a apărut amenințarea, oamenii încă făceau diverse activități la plajă și nu au fugit imediat”, a declarat un oficial.

Unii oameni au supraviețuit cățărându-se în copaci înalți de 6 metri pentru a scăpa de valuri.

Tsunami Indonezia – unde s-a produs cutremurul

În Palu, sute de oameni se pregăteau pentru un festival la plajă care ar fi trebuit să înceapă vineri seara.

Principalul spital al orașului a fost și el afectat de cutremur. Din această cauză, zeci de răniți sunt tratați în afara clădirii, în corturi.

Aeroportul principal din Palu a fost închis deoarece pista a fost lovită de tsunami. Se crede însă că elicopterele vor putea ateriza.

Cutremurul s-a produs pe Insula Sulawesi la o adâncime de 10 kilometri. A fost emisă o alertă de tsunami, însă apoi a fost ridicată după o oră. Agenția meteorologică din Indonezia a fost criticată pentru acest fapt, însă reprezentanții ei au spus că tsunamiul a lovit coasta cât timp avertizarea era în vigoare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.