Trump a ordonat atacuri asupra Siriei

FOTO: Summer M. Anderson/U.S. Navy/Wikimedia Commons
FOTO: Summer M. Anderson/U.S. Navy/Wikimedia Commons

06:05. Rusia a avut o primă reacție prin ambasada la Washington. Detalii găsiți aici.

05:37. Generalul Joe Dunford, şeful statului major american, a declarat că pentru moment nu este prevăzută nicio altă operaţiune. Acesta a adăugat că aliaţii au avut  grijă să evite forţele ruseşti, masiv prezente în Siria.

05:12. Ruşii nu ar fi fost avertizaţi în avans despre lovituri, afirmă un general american, citat de AFP.

4:50. Potrivit The Guardian, televiziunea de stat siriană cataloghează atacul drept „o agresiune americană în cooperare cu Franța și Marea Britanie”.


Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunțat, vineri seara (sâmbătă dimineață – ora României), că a ordonat forțelor armate să efectueze atacuri „țintite” asupra Siriei. Șeful Casei Albe a declarat că atacul este în desfășurare și are în vizor ținte precise. Armata americană este asistată de forțele britanice și franceze.

În jurul orei 5:00 (ora României – 22:00 ora SUA), Pentagonul a anunțat că atacul, care a început la ora 4:00 (ora României – 21:00 ora SUA), a fost încheiat și că deocamdată nu are în vedere noi raiduri.

Secretarul apărării Statelor Unite, James Mattis, a declarat într-un briefing că loviturile sunt justificate prin faptul că regimul sirian pune în pericol populația civilă, inclusiv cetățenii străini, iar Constituția americană prevede că cetățenii americani trebuie apărați pretutindeni.

Au fost lovite un centru științific de cercetare unde, potrivit americanilor, se dezvoltau arme chimice, dar și biologice, un depozit cu arme chimice, inclusiv gaz sarin, iar o a treia facilitate adăpostea un depozit de arme chimice, dar și un centru de comandă. Ținetele au fost lovite în cooperare cu britanicii și francezii.

Deocamdată nu există informații cu privire la eventuale pierderi de partea americană. De asemenea, legătura cu rușii ar fi fost menținută prin intermediul canalelor tradiționale.

CNN a anunțat că s-au auzit explozii în zona capitalei siriene, Damasc, la posibile depozite de arme chimice.

„Am ordonat forțelor armate ale Statelor Unite să lanseze lovituri de precizie asupra unor ținte asociate cu arsenalul de arme chimice ale dictatorului sirian Bashar al-Assad”, a anunțat Donald Trump la Casa Albă.
Președintele american a precizat că scopul campaniei este să „determine o descurajare fermă a producerii, proliferării și folosirii armelor chimice”.
„Răspunsul combinat american, britanic și francez la aceste atrocități va include toate instrumentele puterii noastre naționale – militare, economice și diplomatice”, a punctat președintele american.
Au fost folosite în acest atac atât nave, cât și avioane. Însă, avioanele nu ar fi intrat în spațiul aerian sirian.
Este al doilea atac american asupra teritoriului Siriei în decurs de un an. Precedentul atac, care a vizat o bază aeriană siriană, a avut loc la 7 aprilie 2017 și a intervenit tot după acuzații că regimul sirian ar fi folosit arme chimice în lupta sa cu rebelii.