Trump a fost achitat în Senatul american

Donald Trump. Foto: YouTube

Președintele american Donald Trump a fost achitat de membrii Senatului Statelor Unite ale Americii pentru acuzațiile de abuz de putere și obstrucționarea Congresului. Potrivit CNN, Casa Albă a salutat achitarea lui Trump și a apreciat că este „pe deplin nevinovat” și a denunțat o „vânătoare de vrăjitoare” orchestrată de adversarii săi politici din Partidul Democrat.

Stephanie Grisham, oficial al Casei Albe, a declarat că „preşedintele este încântat să lase în urmă acest capitol de comportament ruşinos al democraţilor şi este hotărât să-şi continue activitatea în numele poporului american în 2020 şi după aceasta”.

Partidul Republican, care îl susține pe Donald Trump pentru încă un mandat la Casa Albă, are majoritate în Senat. Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnel, i-a luat apărarea președintelui american și a spus că democrații au comis „o eroare politică colosală” prin inițierea procedurii de destituire.

De partea cealaltă, liderul minorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, a declarat că achitarea lui Donald Trump nu are „nicio valoare” deoarece procesul său de destituire nu a fost „echitabil”.

Donald Trump este al treilea președinte, după Andrew Johnson (1868) și Bill Clinton (1998), împotriva căruia Congresul a declanșat procedura de „impeachment”. A mai fost aproape de aceeași situație și Richard Nixon (1974), însă a demisionat înainte de a se ajunge la un vot.

Primul articol se referea la faptul că Donald Trump se face vinovat de abuz de putere pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden.

Al doilea articol îl punea sub acuzare pe Donald Trump pentru obstrucţionarea Congresului și ar fi rezultat din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

Donald Trump a ajuns la votul din Senat, decisiv, după o hotărâre a parlamentarilor din Camera Reprezentanților, acolo unde Partidul Democrat are majoritate.