Trucuri prin care poți reduce temperatura în casă pentru a face mai ușor față caniculei

Vara asta avem parte de temperaturi extreme: fie foarte ridicate, fie ploi puternice. Pentru a face față mai bine căldurii există mai multe trucuri pe care putem să le folosim în casă.

Noi vă prezentăm doar câteva dintre ele, unele clasice și cunoscute de toată lumea, altele ceva mai puțin cunoscute însă utile și eficiente.

1 Ventilator de cameră

Un ventilator de cameră costă destul de puțin, investiție minimă. Însă trebuie să știți că ventilația trebuie în mod normal să acționeze de sus în jos, deoarece aerul cald are o densitate mai mică decât cel rece și se ridică spre tavan.

O cale bună de a crește randamentul ventilatorului este amplasarea unui recipient cu apă rece în raza aerului ventilat. E un truc simplu ce permite răspândirea particulelor de apă rece în atmosfera interioară, lucru ce conduce la reducerea temperaturii și creșterea umidității.

2 Aer condiționat

Soluție clasică ce necesită o investiție medie, aerul condiționat e cel mai utilizat în ziua de astăzi în locuințe pentru reducerea temperaturii. O variantă mai simplă și mai ieftină e alegerea unui aer condiționat portabil de pe dezumidificam.ro.

Avantajul unui asemenea aparat electrocasnic este că răcește locuința vara și o încălzește iarna, la nevoie, așadar reprezintă unul dintre aparatele care merită să se regăsească în orice gospodărie.

3 Alegerea corectă a becurilor

Poate părea că nu are nicio legătură cu temperatura din locuință, însă alegerea becurilor poate face diferența. Dacă optați pentru becuri de tip led în locul celor incandescente, acestea consumă și degajă căldură de 5-7 ori mai puțină, lucru benefic și pentru mediu și pentru factura la lumină.

4 Izolarea termică a locuinței

Este evident că o casă izolată termic foarte bine va fi mai răcoroasă vara și mai călduroasă iarna. Înainte de toate, asigură-te că locuința ta e izolată termic, atât pereții, acoperișul spre pod sau spre exterior, ferestrele de termopan.

5 Controlul umidității aerului

Nu în ultimul rând, dezumidificatorul poate fi folosit pentru a extrage din aer circa 16-20 de litri de apă pe zi și poate să deservească o suprafață de 30-35 mp. Majoritatea aparatelor de aer condiționat au și această funcție de dezumidificare, pe lângă cea de răcire.

Un climat confortabil în încăpere sporește productivitatea și reduce incidența îmbolnăvirilor. De la umiditate prea mare pot apărea cele mai diverse probleme, cum ar fi mucegai, pereți pătați.

Fără control, umiditatea aerului poate oscila puternic în spațiile interioare și doar în rare cazuri poate atinge de la sine valori optime, în funcție de anotimp și de condițiile climatice din exterior.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.