Trombă de apă și curcubeu: fenomen rar la Marea Neagră

trombă de apă
Foto: Laguna Razim-Sinoe

Locuitorii din Jurilovca, județul Tulcea, au avut parte ieri, 11 iulie, de un spectacol al naturii cu adevărat splendid. În timp ce pe Marea Neagră a putut fi văzută o trombă de apă, la est strălucea un curcubeu.

Ce este o trombă de apă

Asemănătoare unei tornade, o trombă este o coloană înaltă de apă de formă conică, ridicată de vârtejurile de vânt, care o fac să se învârtească cu mare iuțeală în jurul ei însăși.

Un locuitor din Jurilovca a publicat pe Facebook mai multe imagini cu această trombă de apă.

„Ce n-a văzut Parisul: tornadă la vest, curcubeu la est”, a scris el pe rețeaua de socializare.

Din informațiile martorilor rezultă că tromba de apă s-a format undeva în apropiere de țărmul unde se află situl arheologic al fostei cetăți antice Histria.

Aflată în județul Tulcea, comuna Jurilovca este alcătuită din satele Jurilovca (reședința), Sălcioara și Vișina.

Conform ultimului recensământ, în Jurilovca trăiesc 4.000 de locuitori, 60% dintre aceștia fiind români, iar 37% ruși lipoveni.

Comuna Jurilovca a fost întemeiată de lipoveni la începutul secolului al XIX-lea, prima atestare documentară datând din 1826, se arată pe wikipedia.org. Micul cătun de pescari s-a dezvoltat treptat, devenind la sfârșitul secolului XIX un centru important al pescuitului în zona Deltei. Casele rușilor lipoveni sunt de obicei vopsite în alb și albastru, iar acoperișul este făcut din stuf.

Două trombe de apă, filmate pe Marea Neagră

Anul trecut, exact în aceeași perioadă (luna iulie), un tânăr din Năvodari care lucra pe o platformă petrolieră din Marea Neagră a filmat două trombe de apă.

Filmulețul realizat de Costin Gabriel a strâns peste 15.000 de vizualizări și a fost distribuit de sute de ori pe rețeaua de socializare Facebook.

AICI puteți vedea imaginile surprinse la acea dată de tânărul din Năvodari.

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și alte știri pozitive, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.