Trombă de apă spectaculoasă formată la Marea Neagră

trombă de apă
Foto: Captură Facebook

O trombă de apă spectaculoasă a putut fi observată de turiști pe litoralul Mării Negre, în Rusia.

Tromba de apă s-a format în largul stațiunii Gelendjik din regiunea Krasnodar, aflată în sudul Rusiei, la Marea Neagră.

La aproximativ 200 de kilometri distanță de Gelendjik se află și celebra stațiune Soci, unde a fost organizată Olimpiada de Iarnă din anul 2014.

În filmulețele care s-au viralizat pe internet se văd mai mulți oameni pe plajă care privesc uimiți tromba de apă care se rotește în largul mării.

Spre deosebire de o tornadă, care se formează și se deplasează deasupra solului, o trombă marină se formează deasupra apei. Ea este o coloană înaltă de apă de formă conică, ridicată de vârtejurile de vânt, care o fac să se învârtească cu mare iuțeală în jurul ei însăși. Ea se poate deplasa cu viteză foarte mare.

Iată imaginile surprinse de turiști:

Marea Neagră, Rusia-Krasnodar🌪️8 iulie 2020 || Lenta.Ru

Publicată de Jurnal de Vreme pe Miercuri, 8 iulie 2020

Rusia, Gelendjik – Krasnodar / Marea Neagră🌪️8 iulie 2020 || @HTB

Publicată de Jurnal de Vreme pe Miercuri, 8 iulie 2020

 

În urmă cu doi ani, în iulie 2018, locuitorii din Jurilovca, județul Tulcea, au avut parte de un spectacol al naturii cu adevărat splendid. În timp ce pe Marea Neagră a putut fi văzută o trombă de apă, la est strălucea un curcubeu.

Un locuitor din Jurilovca a publicat pe Facebook mai multe imagini cu această trombă de apă.

„Ce n-a văzut Parisul: tornadă la vest, curcubeu la est”, a scris el pe rețeaua de socializare.

Din informațiile martorilor rezultă că tromba de apă s-a format undeva în apropiere de țărmul unde se află situl arheologic al fostei cetăți antice Histria. Aflată în județul Tulcea, comuna Jurilovca este alcătuită din satele Jurilovca (reședința), Sălcioara și Vișina.

Ce n-a vazut Parisul: tornada la vest, curcubeu la est.

Publicată de Laguna Razim-Sinoe pe Marţi, 10 iulie 2018

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.