Trei scenarii după respingerea acordului pentru Brexit în parlamentul britanic

FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com
FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com

Parlamentul britanic a respins acordul pentru Brexit negociat între reprezentanții Uniunii Europene și premierul Theresa May. Votul a fost de 391 la 242.

Mai mulți lideri și-au arătat dezamăgirea față de decizia Parlamentului britanic. Din declarațiile politicienilor britanici și a liderilor UE reiese că ar exista trei scenarii posibile după decizia de ieri.

Brexit fără acord. Parlamentarii ar urma să voteze astăzi dacă Marea Britanie va părăsi blocul european fără un acord. E cel mai negru dintre scenarii, pentru că, în opinia liderilor din mediul de afaceri, ar aduce un haos pe piețe și în lanțul de aprovizionare. De asemenea, sunt voci care spun că ar aduce un deficit în ceea ce privește alimentele și medicamentele.

Cei care susțin Brexit-ul sunt de o altă părere și spun că o despărțire fără un acord ar veni cu o instabilitate pe termen scurt, însă apoi Marea Britanie ar avea de câștigat și va putea încheia acorduri favorabile în întreaga lume.

Amânarea Brexit-ului. Potrivit analiștilor, este scenariul care are cele mai mari șanse să fie pus în practică. Liderii europeni Donald Tusk și Jean-Claude Juncker au transmis că „UE27 va aștepta o justificare credibilă pentru o eventuală prelungire” a negocierilor pentru acordul Brexit. De asemenea, au mai transmis că „dacă va exista o cerere motivată din partea Marii Britanii pentru o prelungire, UE27 o va lua în considerare și va decide în unanimitate”.

Organizarea unui nou referendum. Cel mai aprig susținător al acestui scenariu este primarul Londrei, Sadiq Khan, membru al Partidului Laburist, din opoziţie. Acesta a cerut Guvernului de mai multe ori în ultimele luni să organizeze un nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.

„Salut votul de respingere a Acordului Brexit propus de Guvern, un acord prost. Premierul trebuie să plaseze pe primul loc oraşul nostru şi ţara noastră şi să anuleze clauza Articolului 50 al Tratatului comunitar, care prevede posibilitatea ieşirii din Uniunea Europeană.

A venit vremea ca cetăţenii britanici să aibă ultimul cuvânt despre Brexit”, a declarat Sadiq Khan, după votul de ieri din Parlamentul britanic, potrivit Sky News.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.