Trei povești cu polițiști, trei lecții pe care toată România trebuie să le învețe

FOTO: voceavalcii.ro
FOTO: voceavalcii.ro

La sfârșitul săptămânii trecute, un polițist din Teleorman a fost anunțat de șefii săi că este cercetat pentru că a filmat cum gândacii se plimbau pe biroul său și a postat imaginile pe o rețea de socializare.

Cazul i-a atras atenția inclusiv ministrului Internelor, care a spus că „e bine” că se face o anchetă și „trebuie să se analizeze în ce condiții a simțit polițistul nevoia să filmeze acea insectă”.

„Ei se prevalează de faptul că acel spaţiu ar fi strict secret. Pereţii nu sunt clasificaţi, mizeria nu este clasificată şi nu s-au filmat informaţii sau documente clasificate. Ei încearcă să inducă această stare tocmai pentru a-şi ascunde gravele probleme de igienă.

Pereţii nu sunt zugrăviţi, parchetul este foarte vechi, toţi aceşti factori generează un mediu foarte bun pentru bacterii şi ceilalţi paraziţi”, a declarat, în apărare polițistului, Alexandru Firicel, reprezentant al sindicatului „Diamantul”, pentru jurnaliștii de la Digi24.

Tot jurnaliștii de la Digi24 au relatat, ieri, faptul că zeci de clădiri ale posturilor de poliție din județul Suceava au nevoie urgentă de reparații, iar în două localități secțiile comunale mai stau în picioare datorită unor bârne groase proptite în pereții plini de crăpături. De data aceasta, repezentanții ministerului de Interne n-au mai avut reacții atât de rapide.

Însă vrem să vă prezentăm trei povești cu polițiști care au avut loc în ultimele zile și poate că le-au scăpat celor din Ministerul de Interne, preocupați cu anchetarea cazului „Gândacul”. De altfel, fiecare dintre aceste povești reprezintă câte o lecție.

Lecția de turism. Pe 9 aprilie, Joni și Sara, doi finlandezi care și-au campat rulota la marginea localității satului Copăceni, din județul Vâlcea, au fost rugați de polițiștii din localitate să se legitimeze, apoi le-au spus să-i urmeze.

Cei doi turiști nu prea au înțeles ce se întâmplă, i-au urmat pe cei doi polițiști și în același timp au început să filmeze întreaga experiență. Au rămas surprinși când agentul șef principal Ion Stroescu și agentul Cosmin Fieraru le-au deschis larg porțile unui loc împrejmuit, unde să campeze în siguranță.

Terenul îi aparține soției unuia dintre cei doi polițiști, iar cei doi turiști au campat gratis. Mai mult, ca să aibă energie electrică şi să îşi poată prepara mâncare, poliţiștii le-a pus la dispoziţie şi un sistem de iluminare cu baterii, potrivit jurnaliștilor de la Vocea Vâlcii.

După trei zile, Joni şi Sara au părăsit judeţul Vâlcea. În semn de recunoştinţă, cuplul a aşternut câteva rânduri pe un bilet destinat celor doi poliţişti vâlceni şi a povestit tuturor cât de încântătoare a fost întânirea lor cu Poliţia Română, postând un filmuleţ şi pe Youtube.

Lecție de mediu și protecția animalelor. O altă întâmplare deosebită în care a fost un polițist în rol princial a avut loc la Oradea. În dimineața zilei de 2 mai, în girația din Centrul Civic, un polițist a oprit întreaga circulație ca să ajute să treacă o stradă o rață și bobocii ei.

Mai mult, polițistul chiar a ajutat trei boboci de rață să nu se piardă de mama lor și i-a ajutat să treaca bordura străzii. Ulterior, rațele au fost îndrumate spre Crișul Repede.

Într-o țară civilizată poate că e o știre banală, însă în țara noastră e un exemplu. Avem grave probleme în ceea ce privește respectul pentru animale, iar în Parlament se consideră că o creștere a pedepselor pentru cei care maltratează animalele ar produce „un dezechilibru grav”

Lecția de respect. „Poate cel mai frumos salut și compliment de când fac parte din ministerul ăsta”, a comentat polițistul Adrian Mihai Lal alături de un filmuleț pe care l-a postat pe Facebook. Ce l-a impresionat? În timp ce patrulau în satul Spătaru, din comuna buzoiană Costești, polițiștii au fost salutați militărește de câțiva copii, care au început să cânte imnul României.

Și la Parlament se mai cântă imnul, cu respectul sunt ceva probleme:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.