Trei cărți care te vor inspira toamna aceasta

Foto: pixabay.com/DariuszSankowski

Biografiile sau autobiografiile sunt printre cele mai interesante, dinamice și educative cărți pe care le poți citi. Fie că prezintă viața unei celebrități, portretul unei persoane sau o poveste de succes, au întotdeauna o morală. Rămâi cu ceva din ele, tragi concluzii și îți pot dezvălui noi perspective. Iată câteva propuneri numai bune pentru această toamnă. 

Povestea lui Michelle Obama

Știi deja că Michelle Obama a fost prima doamnă a Statelor Unite ale Americii. Dacă vrei să descoperi mai multe despre ea, îi poți găsi cartea într-o librarie online. În „Povestea mea”, soția lui Barack Obama face o cronică a experiențelor sale. Vei afla detalii despre viața la Casa Albă, dar și totul despre reușitele și dezamăgirile ei. 

Până acum, am fost avocată. Am fost vicepreședinta unui spital și directoarea unei organizații nonprofit care-i ajută pe tineri să-și croiască drumul către cariere importante. Am fost o studentă de culoare, provenind dintr-o familie de muncitori, la o facultate de elită frecventată mai ales de albi. Am fost singura femeie sau singurul afro-american în diferite grupuri și conjuncturi. Am fost mireasă, am fost o tânără mamă epuizată, o fiică sfâșiată de durere. Și, până nu demult, am fost prima doamnă a Statelor Unite – o poziție care nu reprezintă oficial un loc de muncă, dar care mi-a oferit experiențe cum nu mi-aș fi putut imagina. M-a așezat față în față cu tot felul de provocări și m-a făcut uneori să mă simt umilă, m-a dus pe culmi și m-a doborât, luându-mă pe nepregătite câteodată. – Povestea mea, Michelle Obama

Un băiat pe lista lui Schindler

Filmul „Lista lui Schindler” a primit șapte premii Oscar și este considerat drept unul dintre cele mai bune din toate timpurile. Dacă ți-a plăcut, poate că a venit momentul să cunoști și o nouă perspectivă a întâmplărilor de-atunci. Leib Lejzon avea 10 ani când naziștii au invadat Polonia și a fost forțat să se mute, alături de familia sa, într-un ghetou din Cracovia. A fost salvat de Oskar Schindler, iar peste ani și-a spus povestea în cartea „Un băiat pe lista lui Schindler”. Este singura mărturie scrisă a unui supraviețuitor de pe lista omului de afaceri german. 

Nu aveam nimic de partea mea, toate îmi stăteau împotrivă. Eram doar un băiat – nu cunoșteam pe nimeni, nu știam să fac nimic. Dar aveam un lucru favorabil mie care întrecea orice altceva: Oskar Schindler credea că viața mea era valoroasă. Credea că merită să fiu salvat, chiar dacă șansa la viață pe care mi-o dădea îi punea în pericol propria viață. Acum este rândul meu să fac tot ce pot pentru el, să vorbesc despre acel Oskar Schindler pe care îl știam. – Un băiat pe lista lui Schindler, Leon Leyson

Memoriile unui psihiatru

Irvin David Yalom este profesor emerit în psihiatrie la Universitatea din Stanford, iar din 1970 și-a descoperit pasiunea pentru scris. „Minciuni pe canapea”, „Plânsul lui Nietzsche”, „Soluția Schopenhauer” sau „Problema Spinoza” sunt doar câteva dintre cărțile care au devenit bestselleruri. Ajuns la 85 de ani, autorul își expune memoriile în „Călătoria către sine – memoriile unui psihiatru”. Vei afla din ea imaginea de cealaltă parte a oglinzii, parcursul psihoterapeutului, cu încercările, iubirile și îndoielile sale. 

Suntem privilegiați și prin rolul nostru de ocrotitori de secrete. Pacienții fac zilnic gestul nobil al împărtășirii secretelor lor, adesea nemărturisite nimănui altcuiva. Secretele fac lumină în spatele scenei pe care se desfășoară condiția umană, dincolo de dansurile sociale, jocurile de rol, bravada și posturile specifice acesteia. Încredințarea unor asemenea secrete este un privilegiu cunoscut de puțini. Unele mă apasă atât de intens, că fug acasă să-mi strâng soția în brațe și să mă bucur de binecuvântările unei vieți fericite. – Călătoria către sine – memoriile unui psihiatru, Irvin D. Yalom

Sursa foto: pixabay.com/DariuszSankowski

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.