Tratamentul pe care l-a primit Donald Trump există și în România, dar nu poate fi folosit

donald trump mască
Foto: Twitter

Președintele Donald Trump a primit un cocktail de anticorpi care au un dublu rol – de reducere a intensității simptomelor și de micșorarea a încărcăturii virale. Medicamentul încă nu e disponibil pentru publicul larg. Mai mult, potrivit medicilor români, tratamentul în țara noastră este împiedicat de birocrație.

„Este o combinație de doi anticorpi monoclonali care țintesc, practic, proteina de suprafață a virusului, acea proteină prin care virusul se atașează de celula țintă și prin intermediul căreia intră în interiorul celulei. Acești doi anticorpi monoclonali sunt selectați din serurile pacientului, din sângele pacienților care au avut această infecție și, ulterior, replicați, recombinați pe șoareci care au același tip de răspuns imun ca omul.

Practic, acești anticorpi monoclonali au un rol atât pentru prevenție cât și pentru terapie. Beneficiile din studiile de fază 1 și 2 sunt legate de scăderea încărcăturii virale a pacientului, deci, practic, reduce cantitatea de virus din organism, lucru care este direct dependent de pronostic.

S-a observat că un pacient care are o încărcătură virală mare are un risc mai mare de a dezvolta o formă severă, ori aici e un beneficiu important. Al doilea lucru ar fi legat de reducerea intensității simptomatologiei.

Acești anticorpi din studiile făcute pe cei 275 de pacienți au un profil de siguranță foarte bun și, probabil că vor reprezenta, în momentul de față, o soluție de viitor pentru tratamentul acestei infecții.

Compania farmaceutică este Regeneron, este recunoscută această companie pentru inovație și cercetare în terapia cu anticorpi monoclonali, ei au dezvoltat anticorpi monoclonali inclusiv pentru ebola”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist la Spitalul Militar Central, pentru Digi24.

Potrivit medicului infecționist Adrian Marinescu, tratamentul cu anticorpi care i-a fost administrat lui Donald Trump există și în România, la Institutul Matei Balș din București, dar nu poate fi folosit de medici pentru că nu are aprobarea Agenției Naționale a Medicamentului. În lipsa unei aprobări, studiile clinice pe pacienți nu pot începe.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.