Tratamentul gripei – tot ce trebuie să știi

farmacie non stop bucurești femeie răcită răceală gripă
Foto: nastya_gepp / pixabay.com

Frisoane, febra, dureri de cap. Daca simti primele simptome ale gripei, trebuie sa fii tratat rapid! Descopera reflexele potrivite pentru a beneficia de remedii potrivite impotriva gripei.

Contrar credintei populare, gripa sezoniera este o boala grava care poate fi oprita daca este tratata suficient de devreme.

Daca te trezesti intr-o dimineata cu frisoane si dureri corporale, o senzatie de plumb in picioare, sunt sanse mari ca si tu sa ai gripa. Daca si dupa un ACC 600 starea ta nu se schimba semnificativ, e cazul sa mergi cat de repede la un doctor.

Doua lucruri ar trebui sa te puna in alerta:

  • Ai fost recent in preajma cuiva sau a unui copil cu gripa?
  • Aveti mai multe simptome cu debut brusc care amintesc de gripa, cum ar fi febra mare, un simptom respirator (tuse, dificultati de respiratie) si dureri de corp, dureri de cap?

Odata cu gripa, simptomele apar violent si de obicei nu apar una cate una. Nu este nevoie sa astepti recuperarea spontana. La fel, nu juca de-a doctorul. In schimb, consulta-ti medicul, numai el este imputernicit sa diagnosticheze in mod corespunzator gripa.

Remediile impotriva gripei

Examinandu-te, medicul va putea stabili daca este intr-adevar gripa si nu o simpla raceala, o bronsita sau o durere in gat.

El poate folosi un test specific pentru a determina daca este intr-adevar gripa. Daca da, tratamentul pentru gripa sezoniera implica:

  • odihna, daca lucrezi medicul poate prescrie concediu medical;
  • hidratarea ;
  • antipiretice pentru febra, medicamente anti-inflamatorii. De preferinta, foloseste doar un singur tip de medicament si evitati combinarea intre ele sau administrarea lor cu aspirina;
  • curatarea regulata a nasului pentru deblocarea cailor nazale;

Nu ar strica sa iei in aceasta perioada, la indicatia medicului, și unele vitamine și minerale esentiale pentru ameliorarea starii tale. Vitaminele A, C și D sunt mai mulrt decât indicate, iar unele persoane ar putea apela chiar la resveratrol, o substanță de origine vegetală cu numeroase beneficii.

Vaccinul, cea mai buna prevenire

In fiecare an,  se dezvolta un nou vaccin din cele trei tulpini virale cele mai intalnite in timpul epidemiei din anul precedent. Aceasta scade mortalitatea cu 80% la persoanele sanatoase. Pacientul este imunizat la 2 pana la 3 saptamani dupa injectare. Momentul ideal pentru vaccinare este, prin urmare, octombrie imediat ce vaccinul este disponibil. Vaccinarea este  gratuita pentru persoanele cu risc: femeile insarcinate, persoanele peste 65 de ani, cu astm, care sufera de obezitate.

Evita contaminarea celor din jur

De asemenea, trebuie respectate masuri stricte de igiena care limiteaza transmiterea de la persoana la persoana.

Pacientului i se recomanda astfel:

  • Limiteaza contactul cu alte persoane;
  • Acopera-ti gura si nasul de fiecare data cand tusesti sau stranuti;
  • Foloseste numai servetele de hartie de unica folosinta si arunca-le intr-un cos de gunoi cu capac;
  • Spala-ti mainile;

Este din ce in ce mai frecvent ca utilizarea mastilor sa fie recomandata pacientului si anturajului sau. Pentru a fi eficiente, acestea trebuie schimbate la fiecare 4 ore.

Dar antiviralele gripale?

Antiviralele specifice  (medicamente care distrug virusul) care sunt utilizate pentru a trata gripa au doua utilizari distincte. Acestea sunt utilizate in primul rand pentru tratarea gripei. Utilizate devreme, acestea scad durata si puterea tuturor simptomelor gripei. De asemenea, ajuta la scurtarea perioadei de recuperare.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.