Tratamente necesare la vița de vie: Cum pregătești din timp producția de struguri din toamnă

Foto: Shutterstock

Vița de vie este una dintre cele mai populare culturi din România, iar dealurile încărcate cu podgorii sunt o priveliște familiară în toate zonele țării. Pentru ca și via ta să fie roditoare, iar producția de struguri să se ridice la un nivel înalt de calitate, există câteva aspecte de care orice cultivator ar trebui să țină cont, chiar înainte de înflorire.

Factorii care influențează calitatea producției de struguri

Bunul mers al viței de vie este influențat de o serie întreagă de factori, printre care condițiile climatice și calitatea terenului. În principiu, plantarea viței de vie are loc la începutul primăverii, în lunile martie și aprilie. Această perioadă este propice, datorită temperaturii optime, situate la minimum opt grade Celsius.

Cu toate acestea, plantarea butașilor de viță de vie poate avea loc și toamna, dacă temperaturile nu au scăzut încă sub zero grade Celsius, iar terenul din podgorie este bine drenat.

Foto: Shutterstock

Importanța protecției în fața bolilor

Perioada de dinaintea înfloritului, când lăstarii și inflorescențele sunt în creștere, este foarte importantă și prezintă un grad mare de dificultate, din cauza schimbărilor de temperatură.

Alături de înghețurile târzii de primăvară, bolile sunt o altă amenințare pentru vița de vie, iar pagubele produse nu sunt deloc neglijabile. Dintre acestea, făinarea și mana viței de vie necesită tratamente speciale, ce trebuie efectuate  înainte de înflorit.

Mana (Plasmopara viticola) este, din păcate, un agent patogen prezent în plantațiile de viță de vie. Aplicarea unui fungicid cu tehnologie proactivă, pe bază de ditianon și fosfonați de potasiu acționează în mod preventiv împotriva acestei boli și îmbunătățește rezistența plantei.

  • Substanța de contact ditianon, cu acțiune multi-site, protejează foarte bine planta după aplicare și este rezistentă la spălare.
  • Fosfonații de potasiu completează acțiunea de prevenție, prin stimularea mecanismelor de apărare a plantei.  

Produsul are formulare lichidă, este eficient și ușor de utilizat.

Efectuarea lucrărilor la timp

Lunile de primăvară sunt momentul oportun pentru a pregăti lăstarii viței de vie, pentru a optimiza cantitatea și calitatea producției. Printre lucrările importante se numără copcitul, plivitul sau copilitul lăstarilor. Aceste operațiuni se efectuează   progresiv, începând cu sfârșitul lunii mai și continuând pe tot parcursul lunii iunie. Aplicarea acestor măsuri trebuie făcută atât înainte de primele semne ale înfloririi, cât și după apariția acesteia.

Necesar în plantațiile tinere, copcitul se face după apusul soarelui, și are rolul de a fortifica planta cu ajutorul unei copci făcute cu un cuțit pe mușuroiul acesteia. Plivitul lăstarilor se execută spre sfârșitul lunii mai, imediat după apariția inflorescențelor, prin îndepărtarea manuală a lăstarilor nedoriți. Copilitul înseamnă scurtarea sau chiar suprimarea lăstarilor fără rod, crescuți de la baza tulpinii viței de vie, pentru ca cei roditori,  rămași pe lăstari, să fie expuși la soare.

Cu temperaturi fluctuante și cu o mulțime de reguli ce trebuie respectate, perioada de dinaintea înfloritului este crucială pentru obținerea unei producții de struguri de calitate. Măsurile de prevenție potrivite și tratamentele cele mai eficace îți vor mări șansele de a te bucura de o toamnă îmbelșugată.

Credit foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.