Cercetătorii au descoperit un posibil tratament împotriva chelirii

chelie
Foto: kaicho20 / pixabay.com

O echipă de cercetători condusă de Nathan Hawkshaw, de la Universitatea din Manchester, a descoperit un posibil nou remediu împotriva chelirii folosind un medicament menit să trateze osteoporoza, anunță BBC.

Medicamentul se numește Ciclosporina A, este folosit în tratamentul bolilor autoimune, iar creșterea părului este un efect secundar al acestuia, au constatat oamenii de știință.

Ei au observat că Ciclosporina A inhibă o proteină, SFRP 1, proteină care blochează un proces molecular vital pentru creșterea multor țesuturi, inclusiv a părului.

Liderul echipei, Nathan Hawkshaw, a declarat că noul tratament le-ar putea fi de un real ajutor oamenilor care suferă de pierderea părului.

Potrivit BBC, la ora actuală sunt disponibile doar două medicamente pentru a trata chelirea:

– minoxidil, pentru bărbați și femei
– finasterid, doar pentru bărbați

Însă ambele au efecte secundare și nu sunt întotdeauna foarte eficiente, motiv pentru care pacienții recurg adesea la o intervenție chirurgicală de transplant de păr.

Cercetarea, publicată în jurnalul științific PLOS Biology, a fost realizată într-un laborator, folosindu-se mostre de foliculi de păr de la peste 40 de bărbați.

Nathan Hawkshaw a mai declarat pentru sursa citată că este nevoie de un studiu clinic pentru a afla dacă tratamentul este eficient și sigur.

„Este un studiu foarte interesant. După cum spun și cercetătorii, pierderea părului este o afecțiune comună și ea poate cauza suferință, probleme emoționale, inclusiv pierderea încrederii și a stimei de sine. Este nevoie însă de mai multe studii înainte ca tratamentul să poată fi folosit de oameni care suferă de chelire. Nu există un tratament universal valabil pentru cei care își pierd părul. Din acest motiv noile tratamente reprezintă un motiv de entuziasm deoarece le dau oamenilor mai multe opțiuni”, a explicat purtătorul de cuvânt al Asociației Britanice de Dermatologie.

Foto: kaicho20 / pixabay.com

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și alte știri pozitive, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.