Transportatorii români vor protesta în fața Parlamentului European

camion
Foto: Klever via Wikimedia Commons

Mai multe organizații ale transportatorilor români vor participa la un protest împotriva Pachetului Mobilitate 1.

Astfel, Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) a anunțat că va protesta joi, 10 ianuarie, între orele 08.00 – 13.00 in fata Parlamentului European – Piaţa Luxembourg.

“FORT s-a opus cu vehemenţă Pachetului de Mobilitate şi a făcut numeroase sesizări şi petiţii Miniştrilor Transporturilor ai Romaniei din ultimii doi ani, cât şi Comisiei Europene şi Parlamentului European cu privire la repercursiunile pe care le aduc aceste modificări asupra transportatorilor români”, au precizat transportatorii.

Pachetul Mobilitate 1 cuprinde numeroase propuneri de modificare a legislației europene în domeniul transportului rutier. Printre acestea sunt propunerea de Lege specială pentru aplicarea Directivei detaşării nr. 71/1996 la transporturile rutiere; propunerea de revizuire a Regulamentului 561/2006 privind timpii de conducere şi de odihnă ai şoferilor profesionişti; propunerea de modificare a Regulamentului nr.1071/2009 privind accesul la profesie şi a Regulamentului 1072/2009 privind accesul la piaţa de transport rutier de marfă.

Detașarea la transporturile rutiere internaționale va deveni, spun transportatorii, extrem de restrictivă.

În drumul spre ţara de destinaţie şi în drumul de întoarcere, se permite o activitate suplimentară de încărcare/descărcare în ambele direcţii, fără a se încadra în regimul de detaşare, sau zero la plecare şi până la două (operaţiuni) în drumul de întoarcere.

Întoarcerea acasă a şoferilor cel puţin o dată la patru săptămâni – sau, în cazul în care şoferul alege să ia două repausuri săptămânale reduse, după numai trei săptămâni pe drum.

Obligaţia dotării tuturor autovehiculelor care efectuează operaţiuni de transport internaţional cu tahograf inteligent până la sfârşitul anului 2024.

Transportatorii români spun că vor fi foarte afectați de măsurile propuse, care vor duce la creșterea costurilor de operare și la restricționarea transporturilor rutiere internaționale în cadrul Uniunii Europene.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.