În Carpații României se vor construi o autostradă și o cale ferată verde

Primele exemple de infrastructură verde din România sunt pe cale să apară în Munții Carpați. Foto: Flickr / KF Jones
Primele exemple de infrastructură verde din România sunt pe cale să apară în Munții Carpați. Foto: Flickr / KF Jones

România va face parte din proiectul Transgreen, în valoare de aproape 2,5 milioane de euro, care dorește să construiască infrastructură rutieră și feroviară prietenoasă cu mediul în zona Carpaților.

„Dezvoltarea rețelei de autostrăzi și căi ferate ce conectează între ele puncte cheie ale României și, mai departe, țara noastră cu restul Europei este un proces în plină desfășurare. Pentru a preîntâmpina și diminua aceste presiuni și amenințări asupra naturii, proiectul Transgreen își propune să dezvolte soluții pentru a contribui la crearea unei rețele de transport cu impact cât mai redus asupra mediului și pe care să se circule în siguranță în România, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria”, precizează organizația de mediu WWF.

Proiectul Transgreen a demarat oficial la 1 ianuarie 2017 și are ca dată de finalizare 30 iunie 2019, la el urmând să participe și Ministerul Transporturilor și Ministerul Mediului din România, cât și organizații internaționale, centre de cercetare și organizații de mediu.

Astfel, primele proiect-pilot de infrastructură mare vor fi următoarele: autostrada Târgu Mureș — Iași (România), calea ferată Arad (Radna) — Deva (România), autostrada Miskolc (Ungaria) — Kosice (Slovacia) — Uzhgorod (Ucraina), autostrada Beskydy (Cehia și Slovacia).

Proiectul Transgreen beneficiază de un buget în valoare de aproximativ 2,48 milioane de euro, din care 2,11 milioane de euro reprezintă contribuție din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR).

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.