Tragica poveste a omului care nu a făcut salutul nazist

FOTO: arastiralim.net/via Wikipedia.org
FOTO: arastiralim.net/via Wikipedia.org

Pe 13 iunie 1936, pe șantierul naval Blohm + Voss, din Hamburg, are loc o ceremonie de lansare la apă a celei mai noi nave, Horst Wessel, lungă de aproape 100 de metri. Numele de botez al ambarcațiunii vine de la un activist nazist care a fost ucis de comuniști în 1930 și a fost declarat martir de regimul lui Hitler.

La eveniment sunt prezenți Adolf Hitler și adjunctul său, Rudolf Hess. Nava este botezată de mama lui Wessel, care ține un discurs, iar mulțimea de muncitori care asistau la eveniment îi răspunde cu salutul nazist. Cu excepția unui singur om. A fost surprins într-o fotografie care a făcut istorie.

August Landmesser avea atunci 26 de ani. S-a înscris în partidul condus de Hitler în 1931, însă a fost dat afară patru ani mai târziu, după ce, în 1935, s-a logodit cu Irma Eckle, o femeie din comunitatea evreiască. Prima lor fiică s-a născut în 1935.

Doi ani mai târziu, în 1937, au încercat să fugă în Danemarca, însă au fost prinși și arestați și trimiși în lagărul Börgermoor. În închisoare, Irma dă naștere celei de-a doua fiice. Apoi este mutată dintr-un lagăr în altul până în februarie 1942, când este ucisă.

August Landmesser a stat doi ani și jumătate în închisoare. După eliberare, timp de doi ani, a lucrat la o firmă de margfă. Apoi a fost inclus forțat într-un batalion penal și trimis pe câmpurile de luptă din Croația, unde a fost ucis.

Cele două fiice, Ingrid și Irene, au fost plasate într-un orfelinat, iar mai târziu au fost separate. Mai târziu, după război, Ingrid a ajuns la bunica ei din partea mamei, iar Irene a trecut pe la mai multe familii.

FOTO: arastiralim.net/via Wikipedia.org

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: