Tradiții barbare. Copii în genunchi, loviți cu bățul de Moș Nicolae

copii bătuți de moș nicolae
Foto: adevarul.ro

Un băieţel de 5 ani a fost umilit și lovit cu un băț gros de un bărbat îmbrăcat în Moş Nicolae, chiar la îndemnul mamei acestuia.

Copilul a fost ţinut în genunchi lângă un perete şi pus să promită că nu mai mâzgăleşte pereţii grădiniţei. Filmul a fost publicat de adevarul.ro.

Scena a avut loc în ziua de Moş Nicolae, într-un sat de pe Valea Bârgăului, din Bistriţa-Năsăud. Înainte de a primi cadourile de la moș, mama copilului a vrut ca acesta să fie pedepsit.

În imagini se vede cum copilul este pur și simplu îngrozit de ceea ce i se întâmplă. Plânge cu urlete, respiră sacadat și stă în genunchi, cu mâinile împreunate, lângă perete. În tot acest timp, „Moș Nicolae” îl lovește de mai multe ori cu bățul peste umeri și peste brațe, chiar dacă băiatul se ferește și spune „Au”, plângând în hohote.

La un moment dat, o adolescentă este pusă și ea să stea în genunchi. Același bărbat care joacă rolul lui Moș Nicolae o lovește peste degete.

Iată dialogul:

„Promite la moșu’ că ești cuminte”, spune mama copilului.

„Îți promit că sunt cuminte”, se aude spunând băiețelul, printre țipete și plânsete.

„Asculți de doamna educatoare?”, întreabă mama.

copii bătuți de moș nicolae

„Ascult, da”.

„A scris pereții la grădi? I-ai scris?”

Când mama întreabă acest lucru, Moș Nicolae ridică iarăși amenințător bâta pe care o avea pe jos, iar plânsetul copilului răsună și mai tare.

O adolescentă este pusă și ea apoi să stea în genunchi în fața lui Moș Nicolae.

„Zi „Tatăl nostru””, îi ordonă bărbatul care joacă rolul lui Moș Nicolae.

Deși fata spune rugăciunea, bărbatul o pune apoi să țină mâinile întinse și îi dă cu bățul peste degete.

copii bătuți de moș nicolae copii bătuți de moș nicolae

Moșul își îndreaptă apoi atenția din nou spre băiețel și îl amenință cu bățul. „Spune „Mamă, te rog frumos iartă-mă, că nu mai fac prostii””.

„Promit”, scâncește copilul.

„Dacă ești rău eu chem pe moșu’ iară”, îl amenință mama.

„Eu știu și viu sara la el”, zice „Moș Nicolae”, iar apoi îl mai lovește o dată cu putere peste picioare cu bățul.

copii bătuți de moș nicolae

Întreaga scenă a fost filmată cu telefonul mobil de către rudele copiilor. Mai apoi, filmuleţul a ajuns la tatăl natural al copilului, stabilit în judeţul Constanţa. Bărbatul a sesizat Direcţia pentru Protecţia Copilului din Constanţa, care a luat legătura cu specialiştii din Bistriţa-Năsăud. Direcţia pentru Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud a început o anchetă.

„Copilul a fost abuzat şi traumatizat emoţional şi i s-au încălcat mai multe drepturi”, a declarat pentru adevarul.ro Teodor Sângeorzan, şef serviciu în cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud.

copii bătuți de moș nicolae

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.