50 de oameni au ajuns la spital după ce au mâncat într-un fast food

shaorma toxiinfecție
Foto: GKat / pixabay.com

40 de persoane au ajuns la spital în Iași după ce au mâncat la un fast food din oraș, anunță ziaruldeiasi.ro.

Potrivit Digi24, numărul celor care s-au îmbolnăvit este și mai mare, 50 de oameni fiind diagnosticați cu toxiinfecție alimentară. Aproximativ jumătate dintre aceștia sunt minori.

Persoanele care s-au îmbolnăvit au mâncat în restaurantul Agapa din Nicolina. Localul a fost închis de Direcția de Sănătate Publică Iași.

Potrivit unor informații, este foarte posibil ca maioneza să fi fost stricată, mai notează publicația locală.

„Direcția de Sănătate Publică Iași a demarat o anchetă epidemiologică. Investigațiile au fost declanșate imediat după raportarea evenimentului de către Spitalul de Boli Infecțioase în data de 15.05.2018, ora 12:30”, a anunțat DSP într-un comunicat de presă.

Ancheta epidemiologică a evidențiat următoarele:

– toate persoanele au declarat că au consumat produse fast-food de la aceeași unitate de alimentație publică: sandwich crispy la lipie /bulca (șnițel carne de pui, cartofi pai, salată de varză, sos de maioneză și ketchup) sau shaorma la lipie (carne de pui, cartofi pai, castravete verde, sos de maioneză și ketchup);

– toate meniurile sunt preparate la sediul unității, inclusiv sosurile, conform declarației șefului unității;

– perioada de incubație medie a fost de 9,8 ore, cu limite între 3 si 22 de ore.

Direcția de Sănătate Publică Iași a luat următoarele măsuri:

– informarea Inspecției Sanitare de Stat, care s-a deplasat la sediul unității, de unde s-au recoltat 8 probe de aliment (pizza italiană și Agapa, meniu crispy, shaorma la lipie, shaorma crispy la bulca, sos pizza, sos bechamel, sos maioneză) și 25 de probe de sanitație (suprafețe, echipament de lucru, mâini personal), care au fost puse în lucru în laboratorul DSP;

– s-au efectuat coproculturi și s-au recoltat probe de exudat nazo-faringian de la cei 7 angajați ai unității de alimentație publică.

– a fost suspendată activitatea la unitatea respectivă.

Foto: GKat / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.