Toți utilizatorii de Yahoo! Mail trebuie să-și schimbe parolele

Datele a aproximativ un miliard de utilizatori Yahoo! au fost afectate de un atac cibernetic, a anunțat gigantul IT, potrivit The Telegraph. Atacul a fost comis în vara lui 2013, însă abia acum a fost depistat, după ce servicii de securitate americane au furnizat companiei Yahoo date furate de o terță parte.

Hackerii au reușit să sustragă nume de utilizatori, adrese de mail, numere de telefon, date de naștere, dar și parole de acces și răspunsuri la întrebări de securitate, a transmis Yahoo. Compania americană a transmis că nu au fos sustrase și informații cu privire la conturi bancare. Ar fi afectate aproximativ 1 miliard de conturi.

În urmă cu câteva luni, Yahoo s-a mai confruntat cu o problemă asemănătoare. Atunci, ar fi fost afectate în jur de 500 de milioane de conturi.

Acest lucru s-a întâmplat, potrivit reprezentanților Yahoo, în urma unui atac cibernetic masiv al unui grup de hackeri plătiți de un stat. Cei de la Yahoo au transmis că există deja o anchetă în care sunt implicate și autoritățile statului. Compania a trimis și un mesaj utilizatorilor în care cere, printre altele, preventiv, schimbarea parolelor conturilor de mail.

Pentru astfel de situații, specialiștii în securitate cibernetică de la Bitdefender recomandă câțiva pași pe care ar trebui să-i faci ca să nu fii afectat. Iată care sunt aceștia:

1. Schimbați parola contului în cel mai scurt timp și asigurați-vă că folosiți metode de autentificare în mai mulți pași, adăugând parolei clasice, în mecanismul de logare, și numărul de telefon personal sau întrebări suplimentare de securitate. Schimbarea parolei este recomandată pentru toate conturile unde respectiva adresă de e-mail e folosită în procesul de logare. Este important să nu refolosiți pe viitor vechea parolă!

2. Fiți atenți la campanii de phising (înșelăciune). De regulă, răufăcătorii profită de breșe de securitate puternic mediatizate pentru a trimite e-mail-uri către milioane de utilizatori în numele companiei afectate. Cum utilizatorii se așteaptă să primească în această perioadă e-mailuri care să explice impactul breșei asupra datelor personale, șansele ca aceștia să deschidă un mesaj provenit în mod aparent de la Yahoo cresc semnificativ.

3. Instalați o soluție de securitate pentru a reduce riscul infectării în cazul accesării unor linkuri sau fișiere atașate cu conținut periculos. Prin accesarea unor paginii de internet infectate, utilizatorii pot descărca involuntar chiar amenințări de tip ransomware care blochează accesul la fișiere și solicită plata unei sume de bani pentru a furniza cheia de decriptare.

„Breșele care se materializează în furt de date au impact pe termen lung. Nu de puține ori hackerii care intră în posesia acestor informații abordează victimele prin e-mail-uri care par că vin din partea companiei afectate. Deoarece victima se așteaptă să fie contactată, aceasta e mai dispusă să dea click pe linkurile incluse sau să divulge informații suplimentare solicitate de hackeri”, spune Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică al Bitdefender.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.