Tot mai puțini copii români! Ce face Ungaria pentru a crește natalitatea

FOTO: dw-lifestylefotografie/Pixabay.com
FOTO: dw-lifestylefotografie/Pixabay.com

Pentru prima oară în ultimii 60 de ani, numărul nou-născuților din România a scăzut sub 200.000 pe an. S-a întâmplat în 2018, când au venit pe lume 188.755 de copii.

Cu un an înainte, în 2017, în România se născuseră 205.000 de copii.

Vârsta medie a mamelor care au născut în 2018 a fost de 28,6 ani, potrivit Institutului Național de Statistică. Din totalul născuţilor-vii, 69,5% au fost născuţi în cadrul căsătoriei, iar dintre aceştia, 46,4% au fost născuţi în primii doi ani de căsătorie.

În familiile în care ambii părinţi sunt salariaţi s-au născut aproape jumătate dintre copii (94093 copii).

România nu este singura țară din Europa care se confruntă cu o scădere a natalității.

Ungaria, de exemplu, va implementa o serie de noi beneficii pentru părinți. Premierul Viktor Orban a anunțat că va facilita accesul familiilor cu cel puțin doi copii la împrumuturi pentru cumpărarea de locuințe sau mașini, dar și că va scuti de la plata impozitului pe venit femeile cu cel puțin patru copii.

Femeile cu vârste de sub 40 de ani care se căsătoresc pentru prima oară vor avea dreptul la un împrumut subvenţionat de 10 milioane de forinţi (36.000 de dolari). O treime din datorie va fi ştearsă la naşterea celui de-al doilea copil şi întregul împrumut după al treilea copil.