Tot mai multe haine toxice pe piața din România. Ce efecte pot avea asupra sănătății?

Aproape jumătate din vânzările de haine noi din România au loc în zone publice, unde nu sunt respectate standardele europene de calitate.

Mai mult, în România sunt importate anual sute de tone de haine uzate, multe dintre ele fiind vândute la kilogram, în piețe sau pe internet, fără controale ale provenienței sau controlul calității, potrvit Știrile Pro Tv.

Eticheta trebuie sa conțină, conform legii, datele de identificare ale producatorului, tara de origine dar si compozitia fibroasa.

Potrivit sursei citate, una din 4 haine scoase la vânzare în România este contrafăcută. Multe haine de firmă sunt și ele contrafăcute, putând arăta identic cu cele originale, de la model, la etichetă, singura diferență fiind la material.

Puteți verifica autenticitatea produsului doar cu ajutorul codului de bare pe care îl găsiți pe etichetă.

Conform unui raport al Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala, in ultimii doi ani, vameșii români au confiscat imbracaminte in valoare de aproape 3,5 milioane de euro. Amenzile pentru comercializarea îmbrăcămintei contrafăcute sunt de cel mult 10.000 de lei.

Majoritatea falsurilor provin din China. Cu toate că eticheta multor articole vestimentare precizează că sunt realizate din bumbac, ele conțin, de cele mai multe ori, compuși chimici peste limitele admise.

Formaldehida, de exemplu, produce iritații grave, și nu este singura substanță care poate fi găsită în hainele contrafăcute. Se poate ajungă la dermatită și la alte probleme de sănătate pentru cei care poartă articole vestimentare periculoase.

Un studiu Greenpeace, care a analizat calitatea unor firme vestimentare de top, a găsit că hainele conțineau etoxilat de nonifenol, o substanță chimică definită de Parlamentul European ca fiind periculoasă pentru om și nocivă pentru mediu.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.