Tot mai aproape de Scenariul 4. Când crede ministrul Sănătății că va fi atins vârful epidemiei

nelu tătaru
Foto: Pagina de Facebook Nelu Tătaru

România se apropie de pragul de 2.000 de persoane infectate cu coronavirus, fapt care va duce la declanșarea Scenariului 4.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat, la Digi24, că vârful epidemiei în România ar putea fi la jumătatea lunii aprilie, în preajma Paștelui.

Atunci, mai spune Nelu Tătaru, este posibil ca în România să fie aproximativ 10.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

”Vrem să-i ducem la domiciliu pe cei cu simptomatologie uşoară şi medie. Tot la fel, propunem ca medicii care sunt asimptomatici, dar infectaţi cu coronavirus să poată să rămână în unităţile spitaliceşti, să trateze pacienţii de coronavirus. Avem mai multe facilităţi pe care să le cerem prin ordonanţă şi pentru unităţile sanitare, să se poată face angajări direct, fără concurs, să se poată mări organigramele la direcţiile de sănătate publică şi sanitare, sunt multe propuneri pe care fiecare minister le face şi din aceste propuneri, ele sunt făcute publice şi oficiale printr-o ordonanţă militară”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru Realitatea Plus.

Tătaru a vorbit și despre sistemul de testare al celor suspecți de infectare cu coronavirus.

”Noi ca minister avem o serie de testări pe care le facem după un algoritm, după o anchetă epidemiologică pe care încercăm să o extindem la fiecare caz nou apărut, precum și la contacții acestora. Institutul Național de Sănătate Publică, precum și Institutul Matei Balș pot face studii epidemiologice în context de pandemie, pentru a putea previziona sau a preveni eventuale efecte negative”, a precizat Nelu Tătaru.

”Avem în vedere că o testare trebuie să existe în condițiile unei anchete epidemiologice, nu o testare în masă, fără noimă. Sunt testate anumite categorii, sunt izolate anumite categorii, vor urma ca anumite categorii din izolare să poată reveni mai devreme în societate, când avem două teste negative – implicit mă refer la cadrele medicale -, dar trebuie să înțeleagă toată lumea că aceste testări sau un rezultat negativ nu poate înlocui o izolare, nu pot înlocui niște măsuri de precauție, precum nu pot înlocui la un moment dat nici acea distanțare socială pe care ne-am impus-o și restricțiile pe care le vedem”, a adăugat ministrul Nelu Tătaru.

În România au fost depistate până acum peste 1.500 de cazuri de coronavirus, iar numărul deceselor a ajuns la 37.