Tot ce trebuie să știi despre parada de Ziua Națională

Parada militară de Ziua Națională. Foro: MAPN / Facebook
Parada militară de Ziua Națională. Foro: MAPN / Facebook

Parada de Ziua Națională a României a început la ora 11:00, numeroase trupe ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și ale Serviciului Român de Informații trecând pe sub Arcul de Triumf din București.

Peste 3.500 de militari și alți specialiști au participat la paradă. La defilare au luat parte și 350 de mijloace tehnice, dintre care 50 sunt aeronave.

La parada de 1 decembrie au fost prezenți și 300 de militari străini, reprezentând Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina.

La parada militară de Ziua Națională a participat și un detașament format din militari răniți în misiunile executate în afara granițelor. Detaşamentul a fost comandat de căpitanul Adrian Ciprian Iriciuc, rănit în Afganistan şi medaliat cu bronz la proba de canotaj în sală la Jocurile Invictus 2017 din Canada.

Pe sub Arcul de Triumf au trecut și numeroase vehicule militare, cum ar fi celebrele Humvee, Piranha III C – care este un transportor cu blindaj performant, fiind protejat împotriva minelor, a armelor chimice, radiologice și bacteriologice -, sau tancurile românești TR-85M1 “Bizonul” și arma antiaeriană blindată Gepard.

Pe cerul înnorat al Bucureștiului au trecut și elicopterele Puma, cu varianta SOCAT (Sistem Optronic de Cercetare şi Anti-Tanc), aeronavele C-130 Hercules și C-27J Spartan, care sunt avioane de suport. Vedetele spectacolului aerian au fost cele două formații alcătuite din aeronave F-16 Fighting Falcon.

La paradă au luat parte și Forţele Aeriene Regale Canadiene evoluează cu două avioane CF-188 Hornet.

La evenimentul de astăzi au participat mulți dintre conducătorii țării, printre care preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose şi ministrul Apărării Mihai Fifor.

„Dragi români, astăzi este Ziua noastră Națională, zi în care, cu toții, oriunde ne-am afla, ne sărbătorim patria. În 1918, românii au trăit emoția reîntregirii de atunci. 1 Decembrie reprezintă idealul nostru ca națiune de a fi liberi și uniți într-o Românie prosperă, condusă de politicieni responsabili și integri. Acum, în prag de Centenar, este un bun prilej să reflectăm la cum vrem să arate țara noastră. Numai împreună, implicați și determinați, vom reuși să construim o Românie puternică și respectată în Europa și în lume. La mulți ani, români! și La mulți ani, România!”, a fost mesajul președintelui Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Naționale.