Tot ce trebuie să știi despre noile bilete comune la RATB și Metrorex

salarii metrorex ratb
Foto: Cristi2555 via Wikimedia Commons / Ștefan Pușcașu

Metrorex și RATB vor reintroduce biletele unice de călătorie. Vor fi trei tipuri de tichete comune, care vor costa între 5 și 34 de lei.

Ministerul Transporturilor a propus revenirea la sistemul biletelor comune, abandonat în urmă cu mai mulți ani din cauza unor neînțelegeri între Regia Autonomă de Transport București și Metrorex, după cum urmează:

Călătorii vor putea cumpăra un bilet unic de 60 de minute, care va fi valabil pe liniile urbane RATB și Metrorex, pentru cinci lei. Un abonament de o zi, atât pe autobuze, troleibuze și tramvaie, dar și pe metrou, costă 17 lei. Cel mai scump tichet comun, cel de 34 de lei, dă dreptul călătorilor la 10 călătorii de câte 60 de minute.

Metrorex și RATB vor împărți valoarea tichetului comun, iar diferența de aproximativ un leu este valoarea suportului contactless.

Ordinul de ministru pus în dezbatere publică arată că biletele vor accepta ultima validare cu un minut înainte de expirarea perioadei stabilite de 60 de minute, permițând călătoria până la capătul liniei RATB sau până la ieșirea din stațiile Metrorex.

Nu este pentru prima oară când principalele companii furnizoare de transport în comun din București încearcă sistemul biletelor comune. Acestea au fost retrase în 2014, când Metrorex a rupt contractul cu RATB din cauza unor datorii de 17 milioane de lei.

Gabriela Firea vrea să interzică Uber în București

După ce s-a întâlnit cu reprezentantii Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a precizat că va lua anumite măsuri astfel încât toți cei care practică taximetria în Capitală să respecte aceleași reguli.

Gabriela Firea spune că, potrivit noului regulament, operatorii de taxi vor fi obligați să aibă o ținută civilizată, un limbaj adecvat, să garanteze siguranța cetățenilor și să aibă mașini curate.

”Îi anunț pe toți cei care practică taximetria că ne vom asigura, prin departamentele de resort, că acest regulament va fi respectat în integralitate”, a avertizat Firea.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.