Tot ce trebuie să știi despre cum va începe școala. Când se trece la predarea online

inscriere scoala, inscrere clasa pregătitoare
Foto: Pixabay

Anul școlar va începe pe 13 septembrie, în format fizic. Primul ministru Florin Cîțu a transmis că își dorește ca școala să rămână în format fizic, iar festivitățile de deschidere să fie organizate „cât mai aproape de normalitate”.

„Am avut două lucruri pe care le-am spus și rămân ferm pe acestea. Vreau ca anul școlar să înceapă cu prezență fizică și să rămână cu prezență fizică. Avem tot ceea ce ne trebuie. Anul trecut prin multe, am învățat mult, dar nu aveam vaccin. E important pentru mine, după discuțiile pe care le-am avut cu specialiștii asupra impactului de anul trecut asupra elevilor, de aceea nu aș vrea să mai trecem prin acea situație și vom face tot ceea ce e posibil ca anul școlar să rămână cu prezență fizică”, a afirmat Florin Cîțu.

Ministrul Sănătății: Purtarea măștii va fi obligatorie în școli

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că purtarea măștilor va fi obligatorie în școală, dar nu și în spațiile deschise.

„Ca urmare a discuției am agreat că prioritatea este menținerea școlilor deschise cât mai mult timp posibil și oferirea posbilității de învățământ în format fizic. De asemenea, trebuie să avem în vedere că acestor copii trebuie să le oferim un cadru sigur și continuarea unor măsuri de protecție în așa fel încât transmiterea la această vârstă să rămână cât mai mică posibil.

Din acest motiv, purtarea măștii în școală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste șase ani, purtarea măștii în spații deschise nu va mai fi obligatorie. De asemenea, pentru activitățile sportive, ele vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spațiu deschis, iar pentru cele în spații închise se va decide în funcție de incidența din comunitatea respectivă dacă ele se pot desfășura în spații închise sau nu”, a spus Ioana Mihăilă.

Când se trece la predarea online

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că școlile se vor deschide primele și se vor închide ultimele în caz că problemele legate de pandemie se vor accentua.

„Toți participanții la această decizie au agreat că școlile trebuie să se deschidă primele și să se închidă ultimele. Am agreat sub rezerva validării la nivel CNSU că vom ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste acest prag vor apărea o serie de condiții, care nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie ca vorbim de elevi de peste 12 ani, fie ca vorbim de profesori, dar vor pune în evidență beneficii din această perspectivă pentru elevii și profesorii care sunt vaccinați. Peste pragul de 6 la mie lucrurile se vor desfășura separat în funcție de vârstă și specificul activității, iar la carantină sigur că da se oprește întreaga activitate.

Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge pragul de 6 la mie, deci vom putea menține toate școlile deschise. De ce am propus și s-a agreat acest prag sub rezerva validării în CNSU? Pentru că oricum copiii circulă. este de preferat să fie într-un mediu controlat și va trebui să ne asigurăm că regulile se respectă în școli, decât să circule în medii necontrolate. În plus, nu vor fi pierderi educaționale”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Avantaje pentru copiii vaccinați

Ministrul Sorin Cîmpeanu a mai declarat că sunt luate în calcul o variantă prin care elevii care se vaccinează să aibă avantaje: „Preșcolarii, creșe și grădinițe, să poată participa la procesul educațional. Clasele 1-6, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinați (au sub 12 ani) din păcate trebuie să treacă în online.

Pentru clasele de la a 7-a până la a 12-a, respectiv a 13-a, vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum și dăm beneficii elevilor vaccinați în sensul în care să li se permită să vină la școală cu prezență fizică.”

Ce se întâmplă dacă un elev se infectează cu coronavirus? Ministrul Educației a spus că în cazul în care un elev se infectează, toți colegii lui trebuie testați.

„Regula la acest moment este – la apariția unei îmbolnăviri într-o clasă, intră toată clasa în online. Dacă toți colegii lui vor accepta să fie testați, atunci școala ar putea să continue cu prezență fizică, subliniez ar putea pentru că nu este o decizie încă, pentru elevii care sunt vaccinați, cei nevaccinați urmând a trece în sistem online.

Este o variantă de lucru. Referitor la orele de educație fizică, am agreat la acest moment, decizia definitivă va fi luată împreună cu dna ministru sub rezerva validării CNSU, ca orele de Educație fizică să se poată desfășura în spații închise fără mască de protecție până la rata de infectare de 2 la mie, peste această rată să se poată desfășura afară, în spații libere, sau dacă nu se pot efectua, din motive meteo, de exemplu, atunci să fie înlolcuite aceste activități sportive”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.