Ce se știe despre viteza tornadei de la Drajna și ce viteză a avut vântul tornadei de la Făcăeni

tornadă drajna făcăeni
Foto: Meteoplus Facebook / YouTube

Meteorologii nu știu deocamdată ce viteză a vântului a avut tornada produsă ieri în zona satului Drajna Nouă din județul Călărași.

Ieri, măsurătorile de la stațiile din zonă nu au depășit 80-90 de kilometri / oră, a declarat la postul de televiziune Digi24 Mihai Timu, meteorolog la Administrația Națională de Meteorologie, însă a completat că este posibil ca tornada să fi depășit 100 de km/h.

Prima tornadă recunoscută de pe teritoriul României este cea din 12 august 2002, a mai spus el.

La data de 12 august 2002, satul Făcăeni din județul Ialomița a fost lovit de o tornadă puternică, un fenomen natural neobișnuit pentru România.

Climatologul Roxana Bojariu a declarat la postul de televiziune B1 TV că tornada de acum 17 ani de la Făcăeni a fost o tornadă de tip F3 pe scara Fujita, vântul având o viteză de peste 253 de kilometri / oră.

Un raport al Inspectoratului Protecţiei Civile Ialomiţa, citat de adevarul.ro, arată că tornada de atunci a avariat 428 de locuinţe și că a distrus complet 30 de locuințe, precum și 120 de hectare de vegetaţie forestieră, copacii fiind retezați.

Întreaga reţea de energie electrică a localităţii a fost avariată. Au fost rănite 14 persoane, iar o femeie şi un copil şi-au pierdut viaţa. Valoarea pagubelor s-a ridicat la 5,7 milioane de lei.

Scara Fujita clasifică astfel tornadele în funcție de viteza vântului:

F0: 64-116 km/h
F1: 117-180 km/h
F2: 181-253 km/h
F3: 254-332 km/h
F4: 333-418 km/h
F5: 419-512 km/h

Tornada din satul Drajna Nouă:

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.