Topul pușcăriașilor români cu celule de lux. Borcea încă se pregătește pentru Liga Campionilor

Sursa foto: adevarul.ro

Penitenciarele din România au devenit adevărate hoteluri pentru unii dintre deținuții celebri închiși în ele. Există chiar cazuri în care deținuții și-au pus aparate de fitness și plasme în celule, sau chiar au primit dreptul de a crește porumbei și a organiza concerte de manele.

Cristi Borcea execută, la Penitenciarul Poarta Albă, o pedeaspă de 6 ani și 4 luni, în dosarul Transferurilor. Un raport al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), citat de adevarul.ro, arată însă că fostul șef dinamovist duce o viață de lux în arest. Raportul arată cât de privilegiat a fost Borcea de către șefii închisorii.

Singura pedeapsă aplicată conducerii Penitenciarului Poarta Albă este îndepărtarea din funcție a directorilor. Totuși, aceștia nu au fost dați afară, ci au rămas în continuare în sistem, dar pe alte funcții.

Câteva dintre privilegiile acordate deținutului Cristi Borcea:

– celulă cu mochetă pe jos, televizor cu plasmă, frigider și calorifere electrice pe perioada iernii;

– echipamente de fitness în celulă: Borcea are bandă de alergat și o bicicletă medicinală;

– Borcea a primit o cheie cu ajutorul căreia avea acces la un telefon instalat special pentru el în zona spălătoriei, în care deținutul ar fi trebuit să lucreze. Ancheta a arătat că Borcea vorbea la telefon chiar și după stingere, timp de 50-70 de minute;

– a beneficiat de un număr mai mari de vizite decât cele permise în regulament;

– potrivit gsp.ro, în celulă au fost descoperite și 443 de medicamente din categoria stupefiantelor;

– în celula sa au fost găsite parfumuri și alte produse la care alți deținuți nu au acces.

Trebuie menționat că, înainte de condamnarea sa definitivă în Dosarul Transferurilor, Borcea și-a mutat strategic domiciliul la Constanța, pentru a fi încarcerat la Poarta Albă. La fel au procedat și frații Giovani și Victor Becali, condamnați în același dosar.

Penitenciarele din România au însă un adevărat istoric în favorizarea unor deținuți. Probabil cel mai „cocoloșit” a fost Miron Cozma, care a ajuns să ia la bătaie gardieni, să organizeze meciuri de fotbal-tenis din care își trăgea foloase și chiar să crească porumbei după gratii.

Directorul Penitenciarului Rahova, Carmen Mihail, a fost demis din funcție în 2005, după un control dispus de Ministerul Justiției cu privire la tratamentul preferențial aplicat lui Cozma.

Dintre „realizările” demne de film ale lui Miron Cozma după gratii amintim:

– Cozma avea acces la spații interzise altor deținuți, el juca biliard la club când voia și avea propriu frigider;

– în celulă avea televizor și jocuri video;

– Luceafărul Huilei a reușit chiar să aducă în celulă chiar și un acvariu;

– Cozma nu purta uniforma, așa cum era obligatoriu în acele vremuri; folosea telefoane mobile pentru a-și dirija afacerile;

– a crescut porumbei în penitenciar, pentru o vreme;

– a amenajat un teren de fotbal-tenis în curtea închisoarii; Cozma organiza echipele și hotăra cine joacă și cine nu, în funcție de banii și bunurile pe care le primea;

– își alegea singur colegii de celulă; după ce s-a certat cu fostul colonel SPP Gheorghe Truțulescu, Cozma l-a cerut alături de el pe Ion Titișor, deținut cunoscut mai ales sub numele de „Fane Spoitoru”;

– Cozma îi bătea pe agenți. De altfel, ancheta a început de la declarația unui gardian, care a dezvăluit presei că Miron Cozma „i-a umflat ochiul unui ofițer, apoi l-a lovit pe comandantul secției”.

Al treilea nume din topul nostru este cel al lui Gabriel Bivolaru, fost deputat PDSR. În perioada în care a fost închis, directorul penitenciarului, Vasile Burcu, a făcut tot posibilul ca Bivolaru să primească tot felul de recompense necuvenite, dar și de vizite în plus, care nu erau trecute în acte. De exemplu, într-o astfel de vizită au venit maneliștii Adi de la Vâlcea și Vali Vijelie, care au cântat pentru zeci de deținuți.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Apelul unui deputat adresat familiei Iohannis: „Nu mai purtați blănuri!”
Preșul deșteptător. Invenția perfectă pentru cei care se trezesc greu dimineața
Legea antifumat este constituțională. Până când se mai fumează în cluburi

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.